A magyar kultúra napját ünnepelték

2014. január 22. (szerda)

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett keszthelyi ünnepségen a Himnusz hangjai után Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. Kiemelte, a magyar kultúra az ország szilárd oszlopa, ami biztosította a nemzet fennmaradását.

Keszthelyt méltatva elmondta, hogy az a Balaton kulturális és oktatási fővárosa, köszönhetően a Festetics családnak. Beszélt a beruházásokról, amelyek a kultúra erősítését szolgálják.

Ünnepi beszédet Csótár András, a város oktatási, kulturális és ifjúsági bizottságának elnöke mondott. A hagyományokról szólt, arról, hogy a magyar kultúra, a magyar nyelv az, ami megkülönböztet bennünket másoktól. Mindez csak a magyaroké, nem véletlen, hogy nemzeti himnuszunk születésnapja vált a magyar kultúra ünnepévé. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon, január 22-én fejezte be a nemzet imájának megírását, ami nagyban hozzájárult a magyarság önmagáról alakított képének megformálásához. Amikor a költő a himnuszt papírra vetette, a magyarság hasonló problémákkal küzdött, mint ma. A nemzet akkor is kereste a helyét, miközben mindenképpen szerette volna megőrizni identitását. A veszteségek és hányattatások ellenére a kultúra és a nemzeti értékek máig megőrizték szabadnak a magyarságot. Csótár András beszélt arról, hogy a kultúra összeköti a magyarokat, bárhol is élnek a világban. A magyarok megtalálták az utat, melynek köszönhetően egységes nemzetként lehet elképzelni a jövőt. Elmondta: az európai kultúra nem létezhet a magyar kultúra nélkül. Kiemelte, hogy a kulturális örökséggel felelősséggel kell bánnunk, s mindezt tovább kell adni a jövő nemzedéknek. Azt mondta, hogy mintát kell mutatnunk, hiszen a kultúra nem csak tudást, műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. Kodály Zoltán szavait idézve hozzátette: „A kultúrát nem lehet örökölni.”

Ezután Csótár András és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala megyei közgyűlés elnöke átadta a Pro Cultura díjat Kendeh Gusztávnénak, a keszthelyi Helikon Kórus alapító karnagyának. Az elismerést a keszthelyi csoport kapta, mely arany minősítéssel is rendelkezik.
Az ünnepségen műsort adott Bencze Ilona színművésznő.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)