A majorsági miliőt idézi

2010. október 26. (kedd)

A Georgikon Majormúzeum tervezett 192 millió forintos fejlesztéséhez EU-s társfinanszírozással 163 milliós támogatást nyert a fenntartó Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A beruházást a jövő évben indítják.

A pályázat a balatoni turisztikai vonzerő program keretében lett elbírálva. A projekt együttesen szolgálja a kulturális örökség megőrzését és a turisztikai kínálat bővítését. A minapi helyszíni tájékoztatón beszélt minderről Manninger Jenő megyegyűlési elnök, a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

A tartalmi cél, hogy élő emléket állíthasson a múzeum a hajdani Georgikon majorban folyt tevékenységeknek, felidézze a 200 éves múltra visszatekintő korabeli mezőgazdálkodást és az agrárszakember-képzést.

A tervet dr. Szabó Lázár Ibolya, a múzeum vezetője mutatta be. Átjárhatóságot biztosítanak a belső udvar és az építkezéshez rendelkezésre álló 1,2 hektáros terület között. Fogadóépületet létesítenek, baromfiudvart alakítanak ki gazdasági épületekkel, melyekben lesz nyári konyha, aszalóhely, takarmánytároló, kosárfonó műhely. A környezetben vegyes gyümölcsöst telepítenek, benne lugasos rendezvényparkkal, játékelemekkel. Mindezzel élményszerűen lesz bemutatható a jellemző szántóföldi, kertészeti, konyhakerti növénytermesztés. Az új létesítményekkel tovább tudják bővíteni azokat a foglalkoztatási jellegű programokat, amik élővé teszik a múzeum működését, kiegészítik a már meghonosodott majorbéli kalákákat, géptalálkozókat, földművelési, betakarítási bemutatókat. Az újabb attrakcióktól a turisztikai igények jobb kielégítésével együtt a látogatóforgalom jelentős növekedését várják. Bubla Zoltán, a Keszthelyi Kulturális Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a fejlesztéssel tovább lehet erősíteni a múzeumváros jelleget, s az intézmények együttműködését.

A program indítását a jövő év közepére tervezik, egy éven belüli megvalósítással.

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)