A méhek története

2019. szeptember 19. (csütörtök)

A Fejér György Városi Könyvtárban mutatták be Maja Lunde, a Méhek Története című regényét. Az írónő több generációs problémát felvető kötete a Föld jelenét és jövőjét is ábrázolja családi történeten keresztül.
A Fejér György Városi Könyvtár őszi nyitó rendezvényén Németh Tibor méhész mutatta be Maja Lunde regényét,melyben megrendítően mesél a reményről és párhuzamosan a veszteségről. A Méhek története című kötet nem szakmai könyv . Az emberek és a méhek láthatatlan kapcsolatáról szól.Előrevetítve 2098-ig a jövőt.

„Három olyan történelmi időszakot tárgyal ami meghatározó a méhek történetét illetően. Az egyik az 1850-es évek amikor kialakult Európában, igen elsősorban Európában a keretes méhészkedés ami a korszerű méhészkedés alapjait teremtette meg. Majd 2006-t vagy 2007-t tárgyalja amikor az Egyesült Államokba egy nagy összeomlás volt. Ez az un. CCD ami ismeretlen méhpusztulásokat jelez.”-mondta Németh Tibor méhész.

A regény története a 21. században folytatódik egy kínai munkásnő életével,aki tehetségét hátrahagyva a fák beporzásán két kezű munkával dolgozik mert a méhek már rég eltűntek a földről. A szakemberek szerint ez sajnos nem csak riogatás,hanem élő jelenség. A fenntarthatóságért csak az ember tud tenni.

Kajdi Imre méhész szerint:” A méhek több évezred óta élnek és gyakorlatilag az ember olyan kemikáliákat használ amit erre nem szabadna. A légkörben annyi szennyeződés van amit a méhek nehezen viselnek el. Alakulnak de nehezen viselnek el és ezáltal több minden veszteséggel jár. Úgy,hogy nem tudnak annyit gyűjteni,annyit fiasítani.”

A könyvbemutatóval egy időben az érdeklődők bepillantást nyerhettek a bolygónk fenntarthatóságához szükséges szakmába is. Szakavatott kezek mutatták be a méhek munkáját,annak eredményt.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6414-a-mehek-tortenete?fbclid=IwAR0J8MsajsnaH9xhH7_g4TvbSE5UFQyRuIw93w–r4F7FVTSwZCEOOfrvsk