A modern és pasztellszínű adventi koszorúk a népszerűek

2020. november 30. (hétfő)

A pasztellszínek a legnépszerűbbek idén is az adventi koszorúk tekintetében. A vásárlók a hagyományos mellett keresik a különleges koszorúkat is, így a toboz alapút vagy az üvegtányérra épített fajtákat. A néprajzkutatók azt mondják, az adventi koszorú és a lakás díszítése a ’90-es években vált elterjedté hazánkban, mára pedig már reneszánszát éli.

Adventi koszorúk széles tárháza várja a vásárolni vágyókat idén is. Sokan vállalkoznak arra, hogy maguk készítsék el családjuk számára a koszorúkat, de akiknek nincs elég idejük vagy kézügyességük, azok különféle színű és formájú koszorúkból válogathatnak. Az egyik keszthelyi virágboltban évről évre számos kreációval kápráztatják el a vásárlókat, amelyek Hamarics Cintia fantáziáját dicsérik. A virágkötő azt is elárulta, hogy mik az idei trendek.

„A színek tekintetében egyre többen kedvelik a különböző pasztellszíneket, például a halvány rózsaszínűt, a krémszínt, a szürkének a világosabb árnyalatát vagy akár a fehéret. Gyertyákból nagyon sokféle változat van, vannak különböző figurás gyertyák, például a róka, a süni, a jegesmedve vagy akár a házikó, amik nagyon szépen díszítik ezeket az adventi koszorúkat.” – tájékoztatott a Viva Virág virágkötője.

A virágboltban számos kellék megtalálható, amelyekből otthon is elkészíthető az adventi koszorú. Vannak miniatűr fenyőfák, különböző figurák – például rénszarvas vagy szánkó, de feliratos dekorációt is lehet találni. Emellett a termények széles tárháza is rendelkezésre áll. Gyertyákból is nagy a választék, hagyományos, színes és különböző formájú is van.

Az adventi koszorú és a lakás feldíszítése az újabb hagyományaink közé tartozik. Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója azt mondja, a ’90-es éveket megelőzően nem volt divat az adventi időszakban dekorálni, eleink csak a karácsonyfát és az ünnepi asztalt díszítették fel. Az adventi koszorú használata is erre az időszakra tehető.

„Az 1990-es években kezdett el terjedni német területről. Német evangélikus szokás volt ez eredetileg és eredetileg ahány adventi nap van, annyi gyertyaszál volt. Aztán a ’90-es évek óta egyre divatosabb, egyre elterjedtebb, most már közösségi adventi koszorúkat is láthatunk tereken kiállítva vagy éppen a templomik előtt vagy bent a templomokban. Érdekes, hogy az eredeti színösszeállítás az a rózsaszín és a lila.” – tette hozzá a néprajzkutató.

A lila a bűnbánatnak és a böjtnek a színe, a rózsaszín pedig az örömé. A színek szimbolizálják mindazt, amit megélünk az advent alatt. Ennek ellenére a szakemberek úgy látják, ezek a legkevésbé népszerűek, ehelyett az arany, az ezüst, a zöld és a bordó keresettebb. A boltok kínálatában még az első vasárnapot követően is megtalálhatók a koszorúk.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7628-a-modern-es-pasztellszinu-adventi-koszoruk-a-nepszeruek