A mozgás élmény a fogyatékkal élőknek is

2024. május 31. (péntek)

24. alkalommal szervezték meg a Mozgásélmény Sportnapot Keszthelyen. Az eseményre ezúttal 12 csapat 74 sportolója érkezett az ország minden pontjáról. A program célja, hogy a súlyosan fogyatékos embereknek mozgási lehetőséget és élményt kínáljanak, nem utolsó sorban pedig egy jó hangulatú közösségi programban vehessenek részt.

Változatos feladatokat kellett végrehajtaniuk a résztvevőknek. A Csány-Szendrey iskola tornacsarnokában több állomást állítottak fel a szervezők, ezek mindegyikénél valamilyen mozgásos tevékenységet kellett végezni. A csapatokat fiatalok és idősek is erősítették, minden résztvevőt olyan feladatra neveztek, amelyben jól érezte magát, és sikerélménye volt.

„Sportolni kell, meg örömet szerezni a másiknak, hogy milyen jól sportolok.” – mondta egy résztvevő, Varga István.

A sport és a mozgás kiemelten fontos egy egészséges életmódhoz. Ez nem csak az ép, hanem a fogyatékkal élő embertársainkra is igaz. Emellett a mozgás számos készséget fejleszt, így jótékony hatással van mindenkire. A résztvevők többsége már visszatérő vendég az eseményen, és minden alkalommal nagyon jól érzik magukat. A programot a Speciális Olimpia Szövetség szervezi több mint két évtizede.

„Egyrészt ez a küldetése az SO-nak, a nemzetközi SO-nak, hogy minden fogyatékkal élő emberhez, még a legsúlyosabbakhoz is elérjen a mozgás, ki tudjanak szakadni a hétköznapokból, és egy ilyen közösségi élményben tudjanak részt venni. A Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek miért annyira fontos a mozgásélmény? Több célt is szolgál. Egyrészt új tagokat tudunk bevonzani a szövetségünkbe, másrészt a nemzetközi küldetést itt Magyarországon is el tudjuk látni, illetve a közösségépítés ereje nagyon fontos.” – emelte ki Lukácsi Tamás, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagja.

A sportnapon nemcsak az jelent nagy élményt a résztvevőknek, hogy különböző feladatokat oldhatnak meg. Az is fontos, hogy kimozdulnak a megszokott környezetükből, és találkozhatnak más településeken élőkkel. Ugyanakkor a Csány-Szendrey iskola diákjai részt vállalnak a feladatok lebonyolításában, így a fogyatékkal élők ép társaikkal is együtt lehetnek.

„Mint minden embernek, nagyon fontos a mozgás, a sport. Ugyanúgy a sérült embereknek, náluk még jobban dominál a mozgás, azzal tudjuk kordában tartani betegségüket, elhúznia azt az időt, amíg ne kerüljenek ágyba. Egy közösség, egy integrált közösség mindig sokat jelent az embereknek.” – tájékoztatott Werner Erika, a Mozgásélmény Sportnap koordinátora.

A sportnap egyben verseny is, ugyanakkor ezen az eseményen mindenki nyer pusztán azzal, hogy részt vesz, mozog és jól érzi magát a társai között.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek