A nagy versmondás

2013. szeptember 17. (kedd)

„Hűvös és öreg az este. Remeg a venyige teste.” – több mint ezer szájából csengtek fel ezek a strófák tegnap a Fő téren. A Balatoni Íróhét egyik kiemelt programja a nagy közös versmondás volt, melyen a 100 éve született Weöres Sándorra Valse Triste című költeményét szavalták el. Az általános és középiskolákat Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész vezényelte.

Szívesen jöttek el mind a diákok, mind a tanárok a Balatoni Íróhét nagy versmondására. A keszthelyi és hévízi iskolákból érkezett tanulók mind megkapták a Weöres Sándor Valse Triste versét, hogy felkészülhessenek.

Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész és dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész a megálmodója a nagy versmondásnak, amely bezengte a keszthelyi Fő teret és mindenki számára óriási élményt nyújtott. A Balatoni Íróhét a 100 éve született Weöres Sándor előtt tiszteleg, ezért adott volt, hogy tőle válasszanak egy verset, a Valse Triste-t pedig sokak a legszebb magyar költemények közt tartják nyilván.

A nagy versmondás nem rekord, hiszen ahhoz 1990 résztvevő kellett volna. A szervezők ezt egy főpróbának szánták a jövő évi Helikoni Ünnepségekre, ahol már rekorddöntésre készül Keszthely.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)