A NÉBIH is csatlakozott az ivartalanítási programhoz

2021. május 20. (csütörtök)

A kistelepülések kutyapopulációjának „mederben tartása” és a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében indított ivartalanítási programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 50 millió forint támogatást nyújt a NÉBIH, amely 1400 kutya ivartalanítását teszi lehetővé országszerte. Mindemellett jön a Gazdijogsi, ami a szemléletváltást segítheti az állattartás területén. Az online ingyenes e-learning képzés szeptemberben indul.

Csatlakozva a Magyar falu program 500 millió forintos ivartalanítási projektjéhez, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is 50 millió forinttal támogatja a kóbor kutyák ivartalanítását, a nem kívánt szaporulat megelőzését.

„Sajnos az ivartalanítási hajlandóság Magyarországon nagyon alacsony. A tulajdonosoknak kb.10%-a tartja ezt fontosnak illetve a kutyáknak csak 10%-a ivartalanított. Azaz a kóbor ebek számának a potenciális növelését, lehetőségét nem csökkentjük megfelelő módon. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet egyrészt az ivartalanítási programmal, másrészt 1400 kutya- elsősorban nőivarú egyedek – szukák ivartalanításával szeretnénk hozzájárulni a probléma megoldásához.”- mondta el Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Nagyon sok olyan kisebb település van Magyarországon, ahol élnek még a köztudatban az ivartalanítással szembeni tévhitek, és kevés az állatorvos is az operációk elvégzéséhez. Amíg nem oldódik meg az ivartalanítási probléma, addig nem várható az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró ebek számának csökkenése.

„Ez a program egy pilot program,. Nem pályázni lehet a szó igazi értelmében, hanem a megbízott állatorvos csapatnál lehet jelentkezni. Azok a kistelepülések a célközönség, ahol az önkormányzatok, civil szervezetek vagy akár a lakók is fontosnak tartják az ivartalanítást és így az állatorvosoknál tudnak jelentkezni a programra.”- mondta a főállatorvos.

Dr. Virág Zsolt állatorvos egy négy éves cicát vizsgált rendelőjében.. Gazdái nagy odafigyeléssel nevelik a kis kedvencet. Virág doktor azt mondja, sok a felelős állattartó, de sajnos sok a felelőtlen is. Ez mérhető a kóbor cicák, kutyák számából és a szaporulatból. Magyarországon kb.másfél millió kutya van, ebből több tízezerre tehető a kóbor állatok száma. Mindez megelőzhető lenne az ivartalanítással, aminek számos előnye eltörpül a hátrányok mellett.”Ahogy idősödik az állat- s azért ezt tudni kell, ez egy meglepő adat- az utóbbi tizenöt évben a házi kedvencek, kutya, macska átlag életkora 30%-ot nőtt. Ez egy óriási szám, ugyanúgy, mint az embereknél, ahogy idősödünk, hajlamosabbak vagyunk bizonyos betegségekre. Jelen állapotban a kutyáknál az egyik leggyakoribb megbetegedés az ivaros álltoknál, az az emlődaganat, illetve a gennyes méhgyulladás. Mindkettő megelőzhető ivartalanítással.”- hangsúlyozta Virág Zsolt.

Virág doktor azt mondja a kan kutyák esetében is több betegség, többek között a végbél környéki daganat is megelőzhető az ivartalanítással. Véleménye szerint a tavasszal indult ivartalanítási támogatás nagyon sok kutyatulajdonosnak lehetőséget ad.

„Eddig ilyen nem volt. Én úgy gondolom, hogy az összes önkormányzat, aki 5000 lélek alatt van, akkor ezt a lehetőséget, illetve pályázatot meg kell, hogy ragadja. Most azt kell itt elmondanom, mivel pályázat, itt az önkormányzat rendezi a szervezés részét. Mi állatorvosok, illetve azok az állatorvosok akik az adott önkormányzattal majd szerződni fognak, mi azt a munkát végezzük el ami az ivartalanítás, illetve az utógondozás ha igény van rá.”-adott tájékztatást az állatorvos.

Az ivartalanítási programhoz szorosan hozzátartozik a NÉBIH által indított Gazdijogsi komplex edukációs program is, ami segít az állatvédelmi problémák megoldásában, ugyanis a szemléletváltás és az oktatás is elengedhetetlen.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8059-a-nebih-is-csatlakozott-az-ivartalanitasi-programhoz