A négylábú halőr kiszagol minden halat

2024. február 22. (csütörtök)

Nem csak hőkamerákkal és hajókkal, hanem már kutyával is dolgoznak a balatoni halőrök. A szolgálati keresőkutyát az elrejtett halak kiszaglására képezték ki. A magyar tenger halőreinek tavaly nyugodt éve volt, de így is csaknem 300 intézkedés és 8 büntetőügy szerepel a statisztikákban.

Egy halat rejtett el az autóban a halőrkutya gazdája. Így gyakorolnak az éles helyzetekre. Gubacs, ötéves szálkásszőrű tacskó. Gáspár Tibor halőr tavaly december óta dolgozik együtt szolgálati keresőkutyájával. Az ebnek kiváló az orra, könnyen kiszagolja az elrejtett halat.

Gubacs elsődleges feladata a vitorlások, vízi járművek nyíltvízi ellenőrzése, de horgásztáskában is talált már rejtett süllőt. A szabálykövető pecások örömmel fogadták a négylábú halőrt.

„Meglepődve fogadták, de pozitívan – legalábbis ott nekünk, szembe pozitívan – nyilatkoztak erről, hogy milyen aranyos, kedves. Az olyan sporthorgászok, akik érzik azt, hogy mi értük dolgozunk, illetve azért, hogy a Balatonban tudjunk halat fogni, azok nagyon helyeselték is hogy bevetünk egy ilyen kutyát is” – mondta Gáspár Tibor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatásos halőre.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. csaknem 63 ezer hektáron lát el halőri szolgálatot a Balatonon és a Kis-Balatonon. Hét körzetben egy-egy járőrpár dolgozik. A legtöbb intézkedésre 2023-ban az engedély nélküli horgászat miatt volt szükség, de sokan horgásztak a megengedettnél több felszereléssel. A hatósági határozatokban 12.280.900 forint halvédelmi bírságot vetettek ki.

Havranek Mihály halőrzési vezető: „A hosszú évek számait áttekintve azt lehet mondani, hogy ez egy relatíve nyugodt év volt. Ennek ellenére a kollégáknak nem lehetett nyugodt éve, hiszen több mint 300 feljelentést tettünk a Balaton, a Kis-Balaton területéről. Mindig azt tudom mondani, hogy hasonlítsuk ahhoz, hogy itt közel 80 ezer ember horgászik, vagy van területi jegye, ahhoz képest ez a 300-as szám elenyésző. Nem vagyok naiv, nyilván ezen kívül van még szabályszegés, amit a kollégák nem fedeztek fel. Azt tudom mondani, hogy ez egy elég jó fegyelmi helyzet.”

Rekordot állítottak fel az egy év során, egy emberrel szemben kiszabott halvédelmi bírság mértékében. Egy Veszprém vármegyei lakossal szemben 2023-ban, négy feljelentés után, 2.2 millió forint bírságot szabott ki a halgazdálkodási hatóság.A feljelentések mellett a hivatásos halőrök sokszor éltek a figyelmeztetés lehetőségével azoknál a szabályszegéseknél, amelyek nem voltak törvénysértések.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek