A Nemzeti Kör Egyesület tagjai is a hagyományoknak megfelelően indították az évet

2024. január 8. (hétfő)
KesztHelyi identitás

A 2016-ban alakult Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület célja a közösségépítés mellett a hagyományok ápolása. Évről-évre felelevenítenek ünnepkörökhöz tartozó szokásokat. Így volt ez az idei első összejövetelükön, ahol regöléssel és a háromkirályok eljövetelével kezdték a 2024-es évet.

A magyarság egyik legősibb népszokását, a regölést mutatták be a jelenlévőknek a Gyenesdiási Dalárda tagjai. A termékenység-, bőség- és párokat összevarázsló, házról házra járó köszöntő szokásra volt, aki gyermekkorából is emlékezett. „Alsónemesapátiban születtem és ott nevelkedtem. Két bátyám volt, és a bátyáimmal- mivel a nagymama megtanította velünk a regölésnek a szövegé és a dallamát is már ott-onnét hoztam egy részt itt a mostani regölési szövegbe is.”- nyilatkozott Komáromi Béla.

Az egyesület tagjai is készültek meglepetés műsorral. Vízkereszt napján a napkeleti bölcsek eljövetelét elevenítették meg.

„Ilyenkor a falvakban a háromkirályok családokhoz jártak. De mi ezt nem tudjuk megtenni ezért inkább összejövünk és itt közösen próbáljuk eljátszani, élővé tenni ezt a hagyományt.”- adott tájékoztatást az egyesület tagja Töttő Vilmosné.

A keresztény ünnephez kapcsolódó verseket szavaltak fiatalok a hangulatos délutánon. Köztük volt olyan, aki a régi hagyományokról a családjában is hallott már.

„Fel szokták eleveníteni. Ugye mi is Vízkeresztkor szoktuk leszedni a karácsonyfát és szoktuk kivinni a lakásból. Igazából még a templomban és az iskolában szoktunk beszélni a Vízkeresztről.”- Fel szokták eleveníteni. Ugye mi is Vízkeresztkor szoktuk leszedni a karácsonyfát és szoktuk kivinni a lakásból. Igazából még a templomban és az iskolában szoktunk beszélni a Vízkeresztről.”- mondta Babos Dániel.

A Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület tagjai évente több alkalommal összegyűlnek és az aktualitások mellett felelevenítenek régi szokásokat, néphagyományokat is.

„Azt hiszem, hogy nem csak a magányosoknak, nem csak az egyedül élőknek,hanem a családoknak is szükségük van arra,hogy kilépjenek egy kicsit a lakásukból és az otthonlétből. Mindenképpen kapcsolatokat, jó embereket lehet itt megismerni és szeretettel várunk mindenkit, aki ide hozzánk csatlakozni vágyik, hiszen a polgári keresztény gondolkodást népszerűsítjük és ebbe beletartoznak a magyar hagyományok is.”- mondta az egyesület elnöke,Vozár Péterné.

A néphagyományokat bemutató előadások után közösen énekeltek az egybegyűltek és fogyasztottak a bőségasztalról.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek