A nemzeti öntudatunk sérülne, ha nem emlékeznénk a hősökre

2024. május 27. (hétfő)
KesztHelyi identitás

A Várkertben tartották idén is a hősök napi megemlékezést Keszthelyen. A magyar hősök emlékünnepe május utolsó vasárnapjára esik. Ezen az alkalmon azokra a magyar katonákra és civilekre emlékeznek, akik életüket adták a hazáért.

Hazánk történelme során számos háború, forradalom zajlott, melyben milliók estek el azért, hogy védjék Magyarországot. A magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, de ’45-től nem tartották meg. A magyar kormány 2001-ben foglalta törvénybe újra és bővítette ki a korábbi ünnep körét mindazokra, akik vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.

Keszthelyről is számos katona és civil esett áldozatul a harcoknak. Rájuk emlékeztek a hősök napi eseményen. Manninger Jenő polgármester elmondta, büszkeséggel kell azokra tekintenünk, akik életüket adták mások biztonságáért.

„Közös felelősségünk és feladatunk, hogy hálánkat ne csak egy napon fejezzük ki feléjük, hanem a mindennapokban is példaként állítsuk őket önmagunk és minden itt élő elé. Ezért is fontosnak tartom, hogy a lokálpatriotizmust erősítve a mi hőseink alakjai, tettei minél ismertebbek legyenek és helyben is lehető legszélesebb körben elterjedjenek.”

A megemlékezésen a képviselőtestület tagjai mellett koszorút helyeztek el a rendvédelmi szervek képviselői. Meghívást kapott és a keszthelyi hősök emlékezete előtt tisztelgett az eseményen vitéz lovag Kustos von János Kálmán altábornagy is.

„Nekem ezen a napon Magyarország története jut eszembe, hol véráldozatok voltak és lesznek is. Meg kell emlékezni az elesettekről. Ha nem emlékeznénk meg, feledésbe menne és a nemzeti öntudatunk eltűnne.”

Minden családban van olyan akár hivatásos, akár civil hős, aki az elmúlt évszázad nagy háborúiban esett el. Rájuk emlékeztek az elhelyezett mécsesekkel, melyeket a Goldmark Károly Művelődési Központ biztosított a jelenlévőknek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek