A Népművészet Mestere

2017. augusztus 31. (csütörtök)

A legrangosabb művészeti elismerésben, a Népművészet Mestere díjban részesült Kovács Zoltán keszthelyi fa és szarufaragó. Az elismerés továbbra is a minőségi, a stílustiszta és a hiteles munkáját szeretné folytatni, melyhez nagy inspirációt nyújt a rangos elismerés. A férfi csak két éve él Keszthelyen feleségével, de máris aktív szakmai és közösségi életet élnek.

Az Államalapítási ünnepséghez kapcsolódóan, augusztus 19-én vette át a Népművészet Mestere díjat Kovács Zoltán. Az elismerést Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter adta át a Mesterségek Ünnepén. A szarufaragó számos díjjal büszkélkedhet, természetesen a mostanira a legbüszkébb.

„Felemelő érzés volt ez az életmű elismerés. Gyakorlatilag úgy érzem – a Balog Zoltán miniszter úr is mondta – hogy ez a népművészti Kossuth-díj. Ez egy olyan elismerés, amit az ember szeretne-szeretne…aztán, ha egyszer megkapja, az nagy boldogság” – fejtette ki a díjazott.

A szarufaragó harminc éve van a népművészet ezen ágában. Az elismerés további munkára inspirálja, valamint hogy megtartsa alapelképzelését, mely szerint elsődleges a minőség, a stílustisztaság és a hitelesség. Kovács Zoltán két éve költözött Keszthelyre a szintén népi iparművész feleségével Debrecenből. A hortobágyi, somogyi és Felső-Tisza-vidéki motívumok után most új tájegységgel foglalkozik.

„Hála Istennek két éve élünk itt olyan környezetben, ahol sikerült barátokat szerezni szakmai vonalon és civil vonalon is. Ez a megfontolt stílus, amiben én is igyekszem élni, meghozza a gyümölcsét. itt a Zala megyei egyesületbe is nyilván beléptem rögtön és igyekszem azt a zalai motívumkincset felfrissíteni, felfogni új lehetőségeket, új elemeket felhasználni” – nyilatkozta a szarufaragó.

Kovács Zoltán és felesége is bemutatkozott már a keszthelyi közönségnek, tavaly júliusban a Népművészeti Alkotóházban volt kiállításuk. Hamarosan a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tárlatán is láthatóak lesznek szarufaragásai.

Forrás:
Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8192/a-nepmuveszet-mestere/