A novemberi soros ülés döntései

2014. november 6. (csütörtök)

Első soros ülését tartotta az újonnan felállt keszthelyi képviselő-testület. Napirendre került a Vállussal és a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való megállapodások felülvizsgálata, a síkosság-mentesítés és a jövő évi turisztikai szezon. A testület döntött arról, hogy mérséklik az önkormányzati tulajdonú üzletek bérleti díját.

Jelentős kedvezménnyel segíti a városvezetés az önkormányzati helyiségeket bérlő üzlettulajdonosokat. A képviselő-testület úgy határozott, hogy a jövő évre vonatkozóan sem érvényesíti a bérleti szerződésekben rögzített évenkénti díjemelést. Emellett a keszthelyi székhellyel rendelkező bérlői számára októbertől májusig 25% díjkedvezményt is nyújt. Így több mint 10 millió forinttal támogatja az önkormányzat a kereskedőket.

Elfogadták a téli szezonra szóló hószolgálati- és síkosság-mentesítési operatív tervet. A Gazdasági Ellátó Szervezet által összeállított kalkuláció szerint ennek a költségigénye bruttó 16,7 millió forint. Az önkormányzatnak a büdzsébe ebből kb. 10,5 millió forintot kell betervezni, mivel az elmúlt télre kalkulált költségből több mint 6 millió forint megmaradt. A GESZ a rendelkezésre álló pénzből négy darab seprőgépet is kíván vásárolni.

Az önkormányzat képviselő-testülete 2008 óta tárgyalja minden ősszel a jövő évi turisztikai szezonra való felkészülésről szóló intézkedési tervet. Ebben meghatározzák a turizmusfejlesztési koncepció irányvonalát az ágazat fő szereplőivel, akik felvázolják többek közt, milyen programok, rendezvények, fejlesztések élénkíthetik a következő évben az idegenforgalmat a Balaton fővárosában.

Két megállapodás felülvizsgálatáról is döntött a grémium.
2013. január 1-jétől közös önkormányzati hivatalt működtet Keszthely és Vállus, mely együttműködést a testület szeretné megszüntetni, mivel az több nehézséget okozott és okoz, a települések eltérő lélekszámából, struktúrájából adódó feladatok különbözősége miatt. Amennyiben a két önkormányzat közt megszületik a megállapodás, jövő év január 1-jétől újra önálló polgármesteri hivatalt működtethet Keszthely.
A Roma Nemzetiségi Önkormányzattal fennálló megállapodást a törvényi kötelezettségnek eleget téve vizsgálta a testület.

Saját halottjának tekinti a város Veér Miklóst és átvállalja temetési költségeit. Veér Miklós – aki a választókerület korábbi országgyűlési képviselője, a rendszerváltás idején pedig tanácselnöke volt a városnak – október 14-én, 68 éves korában hunyt el.

A nyílt ülés befejezéseként támogatási kérelmekről is szavaztak, zárt ülésen a Keszthelyi Jachtkikötő ügyeiről, egyedi lakásügyről és a Pro Cultura cím adományozásáról tárgyaltak képviselők.

(forrás: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)