A növényvédelem lehetőségeiről tanácskoztak

2021. február 11. (csütörtök)

A kalászosok, az olajos növények és a szőlő is terítékre került a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hagyományos szakmai napján. Az idén rendhagyó módon rendezték meg a konferenciát Keszthelyen, a tanácskozást majd felvételről követhetik az érdeklődők az interneten. A szakmai napon 5 szekcióban összesen 17 szakember tartott előadást a járványügyi szabályok figyelembe vételével.

A növényvédelem az agrárium egyik legfontosabb szegmense. A termelők évről évre mindent megtesznek azért, hogy földjeiken megóvják a terményeket a kártevőktől. A klímaváltozás jelentősen megnehezíti a gazdálkodók dolgát, hiszen az enyhe telet számos olyan rovar éli túl, akik jelentős pusztítást tudnak végezni a szántóföldeken. A növényorvosok és a növényvédő szereket gyártó cégek azonban mindent megtesznek azért, hogy az agrárszektorban dolgozóknak megoldást kínáljanak a kihívásokra.

Az idei évben rendhagyó módon zajlott a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai napja. A szakemberek minden évben megosztják egymással legújabb kutatási eredményeket és a szektorban tapasztalható újdonságokat. Nem volt ez másképp idén sem, a járványhelyzet miatt azonban felvételről követhetik majd nyomon a tanácskozást az érdeklődők. A keszthelyi konferencián számos cég bemutatkozott, akik a legújabb tapasztalataikat is megosztották egymással.

„Folyamatosan vontak ki az Európai Unióból nagyon komoly és nagyon szükséges hatóanyagokat. Tehát nagyon szükség lenne arra, hogy újabb és újabb hatóanyagok jelenjenek meg a piacon, ami nem olyan egyszerű, hiszen az engedélyeztetésnek egy komoly folyamata van, aminek meg kell felelni minden szempontból. A biológiai növényvédő szerek még nem elterjedtek a konvencionális növényvédelemben. Gondolják a termelők, hogy nem elég hatékonyak talán.” – mondta Gál Orsolya, a Nufarm Hungária Kft. Field Marketing Specialist-je.

A szakemberek azt mondják, az elmúlt években egyre több cég palettájára felkerültek a biológiai növényvédő szerek. Ennek egyik oka a kémiai védekezési lehetőségek beszűkülése, másrészt viszont az élelmiszerbiztonság és a biogazdálkodás is egyre inkább felértékelődik. A konferencián öt szekcióban tartottak előadásokat a kamara és különböző cégek képviselői. Az érdeklődők így képet kaphattak, a kalászosok, a kukorica, az olajos növények, a szőlő és a gyümölcsösök növényvédelmi lehetőségeiről.

„COVID járvány miatt sajnos szabályozásnak vagyunk alávetve. Emiatt a szabályozás miatt – mivel élőben nem tudtunk a kollégákkal találkozni – fogalmazódott meg bennünk az az ötlet, hogy online térben fogjuk megvalósítani ezt a kis szakmai összejövetelünket. A mai napra a növényvédelmi témát érintő öt szekciót alakítottunk ki” – tájékoztatott Dr. Varga Zsolt, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A konferencián nem csak a növényvédelemről, hanem a tápanyag utánpótlási lehetőségekről is szó esett. A szakemberek elmondták, a járvány nem érintette jelentősen a növényvédelmi szektort. A kihívást inkább a klímaváltozás következményei jelentik, de a szakemberek felkészültek, a növényvédő szerek és a tápanyagok elérhetőek lesznek a gazdálkodók számára idén is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7802-a-novenyvedelem-lehetosegeirol-tanacskoztak