A nyári szünet után először ülésezett a testület

2022. szeptember 30. (péntek)

A Goldmark Károly Művelődési Központ és a Fejér György Városi Könyvtár összevonásáról, forgalmi rend változásokról és szociális kérdésekről is döntött a testület. A városvezetők a nyári szünet után először ültek össze soros ülésre, ahol 16 napirendi pontot tárgyaltak.

Keszthely képviselőtestülete döntött a művelődési központ és a könyvtár összevonásáról. A határozatot szakértői vélemény alapján hozták meg, jelenleg a minisztériumi döntésre várnak. Az integráció után egyszerűbbé válnak a szervezési feladatok, a dolgozói létszám azonban nem csökken, a könyvtár lényegében ugyanúgy működik tovább. A fúzió várhatóan január 1-től valósul meg.

„Ha összejön ez az integráció, a legfontosabb kérdés az lesz, hogy milyen elvárásai vannak az alapvető törvényi feladatokon kívül a városnak, tehát milyen olyan további feladatokat szeretne ezzel az integrált intézménnyel ellátni, és ehhez milyen forrásokat – legyen az anyagi, legyen az humán erőforrás – tud rendelni. Innentől fogva szerintem komolyabb akadálya ennek az integrációnak nincsen.” – mondta Osvald Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese.

.: Lakossági kezdeményezésre a város több pontján forgalmi rend változás lesz. A Vaszary utcában megszűnik a jobbkéz szabály, így átláthatóbb lesz a közlekedés. Egyirányú lesz a Rákóczi utca egy szakasza a Petőfi utcáig. A jövőben csak a Kazinczy utca irányából lehet majd a Petőfi utca irányába közlekedni. A Római utcában megszűnnek a fekvőrendőrök, ugyanakkor forgalomlassító bordákat telepítenek a Madách utcába. A testület szociális ügyekről is döntött.

„A rászorultsági határokat emeltük fel mintegy 50%-kal, hogy akiknek emelkedett a nyugdíja, azok is benne maradjanak azok körében, akik lakhatási, temetési vagy egyéb támogatásért fordulhatnak az önkormányzathoz. nagyon fontos volt még az önkormányzati lakásoknak a felújítása. A költségvetésben megteremtettük a lehetőséget, hogy újabb 6 lakásnak a felújítása – mert ez gazdaságosabb, tehát a meglévő rossz lakásokat felújítjuk ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tudjuk bérbe adni majd a rászorulóknak.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Keszthely polgármestere elmondta, korábban két lakást átadtak, ezek pályázati forrásból valósultak meg. Az újabb, többségében a belvárosban lévő lakásokat azonban az önkormányzat önerőből újítja fel.

Polgármesteri javaslatra átnevezik a Sörház utcát, így az a jövőben Reischl Imre városbíró nevét fogja viselni. A családdal több civil szervezet is foglalkozott, a Nemzeti Kör vetette fel, hogy közterületeket nevezzenek el róluk. Az átnevezés technikai problémákat nem okoz, hiszen az utcát viszonylag kevesen lakják – tette hozzá Manninger Jenő.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9620-a-nyari-szunet-utan-eloszor-ulesezett-a-testulet