A nyomtatott betű értéke

2018. július 5. (csütörtök)

805 regisztrált taggal ülésezik a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 50. Vándorgyűlése Keszthelyen. Az ünnepélyes megnyitóra szerdán délután került sor, ahol a megjelenteket Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is köszöntötte.
A statisztikák szerint az elmúlt évben több mint két millió látogatója volt a hazai könyvtáraknak. A szakemberek szerint ez azt mutatja, hogy a 21. században is van értéke a nyomtatott könyveknek.

A jubileumi vándorgyűlés megnyitóján Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár kihangsúlyozta, a könyvtárosoknak ma számos kihívással kell szembenézniük. Véleménye szerint a könyvtárak a könyvek gyűjtése és közreadása mellett számos más funkciót is betöltenek.

„A nyomtatott betűnek az értéke látszólag kisebb lesz a fiatalok és egy új generáció számára. Ezt egy csomó mindennel pótolni kell, de a könyvtár sokkal több, mint egy könyvraktár, sokkal több mint a könyv kultúrának, az irodalmi kultúrának az őrzőhelye. Ez egy olyan közösségi szintér, ahol jó találkozni, ahol jó beszélgetni, ahol jó gondolatokat cserélni.” emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

A könyvtárosok egyesületének vándorgyűlése második alkalommal vendégeskedik Keszthelyen. A szekcióüléseken a 21. század kihívásai, valamint az elmúlt ötven év munkája áll a középpontban. Mindezek mellett fontos szerep jut a tapasztalatcserének is a rendezvényen.

„Célja nyilvánvalóan az, hogy emeljük a könyvtárosok kompetenciáját, teret adjunk arra, hogy megmutassák a gyakorlataikat, tanuljanak egymástól, és olyan nagy trendekkel ismerkedjenek meg, amelyet hazavive, hatékonyan alkalmazhatnak pontosan annak a célnak az érdekében, hogy több felhasználónk és elégedettebb felhasználóink legyenek.” – tájékoztatott Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke.

A rendezvény a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Zala Megyei Szervezete, a Pannon Egyetem és a Fejér György Városi Könyvtár szervezésében jött létre. A keszthelyi szakemberek egy éve készülnek arra, hogy méltó helyszínt biztosítsanak a jubiláló vándorgyűlés számára.

„Nagy szorgalommal és lelkesedéssel készültünk rá, hogy megtisztelt bennünket az elnökség azzal, hogy a jubileumi 50. vándorgyűlés jogát, helyszínét elnyerhettük. Ez Keszthely életében is nagyon nagy, a szakmai életünkben pedig még nagyobb megtiszteltetés, hiszen itt vannak az országból és a határon túliak, a külföldiek, azok a szakmai nagyságok, azok az előadók, akiktől itt nagyon sokat tanulhatunk.” – emelte ki Pappné Beke Judit, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatója.

A rendezvény alkalmából egy kiállítás is nyílt a Georgikon Kar D épületében, amely a vándorgyűlések elmúlt fél évszázadát mutatja be. Az érdeklődők régi programfüzeteket, kitűzőket, sálakat és az egykori elöljárók beszédeit is láthatják a tárlókban.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8907/a-nyomtatott-betu-erteke/