A pálinka történetét mutatja be az új kiállítás

2021. október 6. (szerda)

A pálinka történetét, annak jótékony hatásait és a gyógyászatban való alkalmazását mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb kiállítása. Az október 1-én nyílt időszaki tárlat a pálinkafőzés eszközeit is felsorakoztatja, valamint bemutatja, hogyan változott a pálinka szerepe az ember életében.

A külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer, a pálinka. Így tartották régen és így tartják ma is. A pálinka népi gyógyászatban való szerepét, az egykor használt füveket, alapanyagokat, a népi gyógymódokat és eszközöket mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása. Az Élet vize címet viselő tárlat anyaga öltözékekkel, régi fotókkal is szemlélteti a párlat készítését, felhasználását, a rettegett betegségekben való alkalmazását. Megismerteti azokat az eszközöket is, amiket napjainkban is használnak lepárláshoz és kiváló minőségű pálinkát lehet készíteni. Az évszázadokon átívelő pálinka történetének bemutatása szorosan kapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja prevenciót célzó programjaihoz.

„/A tárgyi anyagok szempontjábó, arra törekedtünk, hogy együttműködjünk más múzeumokkal is. Ezért a Pénzügyőr-és Adózástörténet Múzeum anyagát, illetve a Göcseji Múzeum készletét is bevontuk a kiállított tárgyak közé.”- mondta el Molnár Csenge,a Balatoni Múzeum munkatársa.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Vozár Péterné, Keszthely város alpolgármestere beszélt a magyar ember egyik büszkeségéről, annak évszázados múltjáról, kultúrában betöltött szerepéről.

„Első pillanatban meghökkentő, hogy kiállítás a pálinkáról. Aztán amikor ezen elgondolkodik az ember, akkor az jut az eszembe, hogy hagyomány, tapasztalat és hungarikum a pálinka. Mindezeket, ha végiggondoljuk, akkor visszapergethetjük az életünket ill. azon is elgondolkodhatunk, hogy jelen időben mire és hogyan használjuk a pálinkát. Hiszen a népi gyógyászatban is jelen volt és sokszor a mai napig is használjuk a népi gyógyászat elemeit.”- emelte ki megnyitójában Vozár Péterné alpolgármester.

A tárlat anyagát a múzeumbarátok által felajánlott tárgyak is színesítik. A látogató az átfogó kiállításon azt is megtudhatja, hogy a pálinka volt az első érték, ami bekerült a Hungarikum Gyűjteménybe.

„2008-ban lett meg az a szabályozása, a teljes körű szabályozása a szeszesitaloknak az Európai Unióban, ami a pálinkát is tartalmazza gyümölcspárlat kategóriában és a törkölypálinkát pedig törköly kategóriában. Amikor 2013-ban a Hungarikum törvényt elindították és az egész hungarikum mozgalom elindult, a magyarság nemzeti értékeinek, egyáltalán a magyar kulturális értékeinek összegyűjtésére, akkor első számú hungarikumként, az akkor már uniós oltalmat élvező pálinkát választották. Természetesen a törkölypálinkát is..”- adott tájékoztatást Szöllősi Edit, pálinkamester.

Az Élet Vize – A pálinka szerepe a népi gyógyászatban című kiállítás a Balatoni Múzeumban 2022. március 19-ig látható.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8476-a-palinka-tortenetet-mutatja-be-az-uj-kiallitas