A pályaválasztásban is segít a Keszthely Hazavár

2018. november 2. (péntek)

A fiatalok munkaerőpiaci ismereteinek bővítése és a pályaválasztás elősegítése céljából előadássorozat indult a „Keszthely Hazavár” program keretében. A héten megtartott első alkalommal a keszthelyi munkaerőpiac kínálta lehetőségekről volt szó. A rendezvényen elhangzott, a legnagyobb érték ma a munkaerőpiacon az, hogyha valaki szakképesítéssel rendelkezik.
Keszthelyen és térségében a vendéglátásban adódik a legtöbb munkalehetőség. E mellett a szolgáltatás és a kereskedelem területén van komolyabb foglalkoztatás. A termelésben elenyésző a munkahelyek száma. Egyértelműen kijelenthető, hogy munkaerőhiány van.

A munkaerő kölcsönzéssel, nyugdíjas és diákmunkával is foglalkozó Viapan Group megyei vezetője vázolta fel az előadáson a keszthelyi munkaerőpiac kínálta lehetőségeket. Pongrácz Tamás elmondta, hogy a vendéglátás mellett a szolgáltató és a kereskedelmi szektorban a fizikai foglalkoztatottak mellett szellemi pozíciók is vannak, melyek a képesített fiatalok számára jó lehetőséget nyújtanak. A szakember jelenleg 18 ilyen nyitott pozícióról tud a városban. Véleménye szerint a legnagyobb érték ma a munkaerőpiacon az, hogyha valaki szakképesítéssel rendelkezik.

„Mindig azt halljuk, hogy munkaerőhiány van. Ezek jellemzően leginkább a szakmunkákra vonatkoznak. Más kérdés a betanított munka, ahol nagy létszámban foglalkoztatnak betanított munkásokat, ott részben kiváltja a robotika ezt a dolgot, de a szakmunkákat soha nem fogja tudni kiváltani és maga a robotika egyébként még több szakmunkás pozíciót fog megnyitni. Én mindenkit arra biztatok, hogy ezen a területen próbáljon meg elindulni” – nyilatkozta televíziónknak a szakember.

Pongrácz Tamás hozzátette, a keszthelyi fiataloknak is jó lehetőség lesz a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya. Kifejtette, egy képesített, jó keresetet adó pozíciót betöltő fiatalnak a Keszthely és a megyeszékhely közötti ingázás ma már rugalmasan kivitelezhető.

Az októberben elindult „Keszthely Hazavár” program keretében a kedvezményes lakásbérleti lehetőség és ösztöndíjak mellett további ilyen életpálya-tervezést elősegítő előadásokat is szerveznek.

Remete Zsuzsa szakmai vezető: „Minden hó végén lesz egy ilyen alkalom, jellemzően keddenként. Ezen még egyébként dolgozunk. felmerült lehetőségképp, hogy az iskolákba osztályfőnöki órák keretébe is bevigyük ezeket az előadássorozatokat. Szeretnénk pályaorientéció témában beszélgetni a fiatalokkal, továbbá az önkénteskedésnek a lehetőségeiről beszélgetnénk velük, illetve arról, hogy milyen pályázatokban vehetnek részt, milyen támogatásokhoz juthatnak hozzá, mind a „Keszthely Hazavár” programban, mind pedig más futó projektekben.”

A programról több információ a „Keszthely Hazavár!” közösségi oldalán és honlapján található. De a Goldmark Károly Művelődési Központ földszinti termében működő irodában is várják a fiatalokat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9207/a-palyavalasztasban-is-segit-a-keszthely-hazavar/?fbclid=IwAR0_x0qL4l7n5w9wMc7SdFQuOP8AYGhRumP_6RsrsofSP02t3q0vpq2qcw0