A papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak

2021. május 8. (szombat)

A papi és szerzetesi hivatásokért tartottak szentségimádást és szentmisét csütörtökön este Keszthelyen. A liturgiát Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta. Az egyházi elöljáró elmondta, nagy bátorság és bizalom kell ahhoz, hogy valaki felajánlja életét Istennek. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy minél több fiatalban szülessen meg a gondolat, hiszen a Veszprémi Egyházmegyében is több település maradt pap nélkül.

A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban szentségimádásra gyűltek össze a hívek csütörtökön este. Dr. Udvardy György veszprémi érsek a papi és szerzetesi hivatásokért imádkozott a gyülekezettel közösen. A Veszprémi Egyházmegyében sok település maradt pap nélkül, ugyanakkor örömteli, hogy júniusban papszentelés helyszíne lesz Keszthely. Mókos Jánost a jövő hónapban szentelik fel a Fő téri templomban. A diakónus elmondta, nehéz megfogalmazni azt, hogy hogyan választ valaki hivatást a maga számára.

„Nem tudjuk megfogalmazni jól, hogy és le sem lehet írni, hogy mégis mi történik ilyenkor, hanem az Isten mélységes titka ez. Ez egy benső lelki motívum, ami ilyenkor elkezd kiformálódni, de mivel az Istentől jön, ezért nem tudjuk megfogalmazni és nem tudjuk körbeírni sem nagyon. Nyilván ilyenkor átgondolja az ember az egész életét, hiszen az életét ilyenkor örökre odaadja az Istennek és a papi hivatás is örökre szól.” – mondta a Magyarok Nagyasszonya Plébánia diakónusa.

Mókos János egy éve szolgál Keszthelyen. Elmondta, nagy boldogság, hogy ebben a városban szentelik fel, hiszen az elmúlt egy év alatt megismerte a híveket és kötődik is Keszthelyhez.

A papság mellett a szerzetesekért is könyörögtek a Fő téri templomban. A szerzetesek élete eltér a plébániákon szolgáló papokétól, hiszen a választott rendjük hivatásából adódó feladatokat is el kell látniuk, másrészt pedig egy közösségben élnek. Ebbe a közösségbe be kell illeszkedni, ugyanakkor megtartó erőként is szolgál egy életen át.

„Úgy gondolom, hogy a legfontosabb, hogy önmagamat adjam. Gyengeségeimmel meg erősségeimmel együtt. Mert teljesen csak így lehet megélni vagy akár azt is mondhatnám, hogy csak így érdemes.” – emelte ki Keresztes Attila, a Betegek Szolgái Kamilliánus Rend szerzetese.

A Veszprémi Egyházmegye érseke a szentségimádást követően szentmisét is celebrált Keszthelyen. Dr. Udvardy György elmondta, a papi és szerzetesi hivatás bizalmat és bátorságot kíván, hiszen aki ezt az utat választja, örökre odaajándékozza az életét Istennek. Az egyházmegye különböző pontjain szerveznek ilyen imaalkalmakat, ahol kérik az Urat, hogy minél több fiatal szívében ültesse el a vágyat a papi és szerzetesi hivatás iránt, hiszen nagy szükség van a lelkipásztorokra.

„Nagyon sok olyan feladat van, amit csak a lelkipásztorok tudnak ellátni, elvégezni, ezért imádkozunk a papi hivatásokért. Most egyházmegyénkben egy-egy lelkipásztorra 6-7 település is ellátást kapott, rá van bízva ez bizony nagyon megterhelő. De nem csak azért imádkozunk, hanem azért is, hogy a hívek is tudjanak saját, keresztségből fakadó küldetésüknek megfelelni.” – tájékoztatott Dr. Udvardy György veszprémi érsek.

A szentmisén megemlékeztek Boldog Gizelláról, a magyarok királynéjáról és kérték közbenjárását a papi és szerzetesi hivatásokért. A liturgián részt vettek a körzet plébánosai is és közreműködött a Salve Regina kórus. A szentségimádást és a szentmisét a Mária Rádió és a Veszprémi Érsekség élőben közvetítette.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8029-a-papi-es-szerzetesi-hivatasokert-imadkoztak