A párttal, a néppel

2021. október 22. (péntek)

Miért „kellett” részt venni a május elsejei felvonulásokon? Miről döntött a termelőszövetkezet tagsága, és miért nem szólhattak bele a munkások az ipari termelés menetébe? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik fellapozzák Pap Milán kötetét. A párttal, a néppel című könyv a Kádár-korszak eszméit tárja a közönség elé. Az írást a Mathias Corvinus Collegium adta ki, a kötetet a Balatoni Múzeumban mutatták be tegnap.

Milyen ideológiai célokkal és milyen történelmi perspektívában teremtették meg a politikai részvétel kereteit a Kádár-korszakban? Erre a kérdésre keresi a választ Pap Milán kötete. A párttal, a néppel című könyvet a Balatoni Múzeumban mutatták be szerdán délután. Az írás alapját a szerző doktori disszertációja adta, ezt azonban átdolgozva, kiegészítve tárja az olvasók elé. A kötet nem csak a szakmának szól, a korszak iránt érdeklődők is élvezettel forgathatják.

„Nagyon sokat hallottam otthon a Kádár-korszakról történeteket. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy ez egy olyan elmúlt korszak, amelyiknek a tanúi még velünk élnek. nagyon jellemző Magyarországon, hogy egymásnak ellentmondó történetek szólnak arról, hogy hogyan éltek a Kádár-korszakban, milyen volt a politika a Kádár-korszakban. Ennek próbáltam utánajárni, hogy a társadalom különböző szegmenseiben hogyan élték meg ezt, illetve maga a hatalom hogyan próbálta szervezni ezeket a tömegeket, legyenek azok a legfiatalabb úttörők vagy gyári munkások.” – mondta a szerző, Pap Milán.

Pap Milán kötetét a Mathias Corvinus Collegium adta ki. A szerzőnek magának is kötődése van a szervezethez, hiszen egy egy éves posztdoktori ösztöndíjnak köszönhetően jelenhetett meg a könyve. A kollégium immár Zalaegerszegen is működtet képzési helyet, ahová több keszthelyi diák is felvételt nyert. Számos lehetőséget kínálnak a tehetséges tanulóknak, a jelenléti foglalkozásokon túl e-learning képzésre is van lehetőség az intézményben.

„Szeptembertől nyílt lehetőség arra, hogy a vidéki központokban is elinduljanak a tehetséggondozó képzések. Így az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak is zalaegerszegi helyszínen szervezünk programokat. A célcsoport azonban nem csak a megyeszékhelyen lakó diákok, hanem Zala megye valamennyi diákja. Nagyon sok olyan programunk van, amely nem a megyeszékhelyen élő zalai diákok számára is elérhető. Így vannak e-learning képzéseink, illetve Budapesten és a többi egyetemvárosban is vannak rendezvények, továbbá Zalaegerszegen is szívesen látjuk őket.” – tájékoztatott Dr. Sali Zsófia, a Mathias Corvinus Collegium képviseletvezetője.

Az intézmény emellett olyan eseményeket is szervez megyeszerte, ahová nem csak a kollégiumba felvett diákokat, hanem minden érdeklődőt várnak. Ilyen program volt Pap Milán könyvbemutatója is, ahol a közönség nem csak a könyvről és annak megszületéséről hallhatott, hanem a Kádár-korszak visszásságait, érdekességeit és hatásait is górcső alá vették. A Mathias Corvinus Collegium a jövőben is tervez rendezvényeket Keszthelyen, emellett az iskolák pályaorientációs napjához kapcsolódóan is szerveznének szakmai programokat.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8531-a-parttal-a-neppel