A pedagógusok támogató szemléletét ismerték el

2024. április 23. (kedd)
KesztHelyi identitás

A gyógypedagógia nemzetközi napja alkalmából szervezett konferenciát a Szemfüles Egyesület. A szakmai programon gyógy- és többségi pedagógusok is részt vettek. A tanácskozáson a legmodernebb szakmai kutatási eredményekről számoltak be és az Inkluzív Pedagógus Díjat is átadták szombaton.

Az Inkluzív Pedagógus Díjat 2022-ben alapította a Szemfüles Egyesület.  Az volt a céljuk, hogy elismerjék azokat a többségi – azaz gyógypedagógiai ismeretekkel nem rendelkező – pedagógusokat, akik hatékonyan segítik és támogatják a sajátos nevelési igényű gyermekeket.

A szülők jelölése és a Szemfüles Egyesület elnökségének döntése alapján a díjat Mikusiné Szabó Csilla, a Keszthelyi Életfa Óvoda pedagógusa kapta.

„Meglepődtem, nagyon örültem neki, nem számítottam rá és nagyon nagy öröm számomra és elismerés. Nagyon szépen köszönöm a szülők bizalmát, szeretetét, akik szavaztak rám, úgyhogy nagyon hálás vagyok” – nyilatkozta a díjazott.

Minden gyermek életének célja, hogy a társadalom sikeres tagjává váljon. A szocializáció az óvodában, iskolában történik – mondta Vaszily-Hegedüs Andrea. A szervező egyesület elnöke hangsúlyozta, a gyógypedagógiai fejlesztés önmagában kevés, a többségi pedagógusok befogadó szemlélete is nélkülözhetetlen ehhez a célhoz.

Zsombok Helga születése óta mozgáskorlátozott. A most középiskolás lány a rendezvényen rámutatott, az óvoda volt az első közössége, ahol az óvónők folyamatosan segítették fizikailag és mentálisan.

„Az óvoda volt az első olyan közösség, amibe bekerültem és ők tették ezt nagyon kellemes élménnyé, ahol tényleg azt érezhettem, hogy rögtön a szeretetteljes, elfogadó közösség tagjává válhattam és ahol szinte minden programban részt tudtam venni. Ők voltak azok, akik mindezt lehetővé tették, nélkülük ez nem ment volna.”

A Szemfüles Egyesület programjára főleg gyógypedagógusok jöttek. A szervezet célja, hogy minél több többségi pedagógus is részt vegyen az ilyen rendezvényeken és közösen gondolkodjanak. A programot a gyógypedagógia nemzetközi napja alkalmából szervezték meg.

Vaszily-Hegedüs Andrea egyesületi elnök: „Ezt a napot 2016 óta ünnepeljük és most mi úgy döntöttünk, hogy abból az összegből, ami az adó 1 % felajánlásából érkezett meg, egy olyan rendezvényt szervezünk, ahol sok pedagógust, többségi- és gyógypedagógust és egyéb szakembert elérünk és a legmodernebb és a legújabb szakmai, kutatási eredményekről tudunk egy kis ízelítőt bemutatni nekik.”

A szakmai konferencián logopédusok, pszichológusok, TSMT terapeuta és fejlesztő pedagógus is tartott előadást.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek