A Phoenix emlékére

2019. június 4. (kedd)

Elődeinkre,múltunkra emlékezve újabb alkotást avattak Keszthelyen a Balaton-parton. A Balaton egykori, legnagyobb vitorlásának állítottak emléket a móló bejáratánál . Az köztéri szobrot a Város napi ünnepségek keretében avatták fel szombaton délután.
Újabb köztéri szobor díszíti a Balaton-partot. A Magyar Mérnöki Kamara ajándékát avatták fel a Város Napján. Az avató ünnepségen beszédet mondott a Lékai Gyula Zoltán, a Zala megyei Mérnöki kamara valamint Nagy Gyula, az Országos Mérnöki kamara elnöke is. A család és a közel 32 m hosszú Phoenix hajó történetét a város polgármestere, Ruzsics Ferenc idézte fel az ünnepi percekben. Azt követően Fa Nándor ,aki hajójával háromszor kerülte meg a Földet,mondta el ünnepi gondolatait,tisztelegve azok előtt akik a balatoni vitorlázásért,hajózásért sokat tettek.

„Ebben a pillanatban ez nekem egy torokszorító hála érzet,azért,hogy voltak olyan elődök,akik ezt az utat kezdték kikövezni. Nem kövezték ki mert nagyon hosszú út ez és mi is hozzáteszünk egy-egy követ manapság és remélhetőleg lesz aki ezt tovább viszi, továbbépíti. De nekem ez egy nagyon extra pillanat azzal,hogy Festetics grófra gondolok. Azzal,hogy arra a művész emberre aki ezt megalkotta.”- mondta Fa Nándor .

A Festeticsek egykori vitorlás hajója, a Phoenix – melyet 1797 július 15-én bocsátottak vízre – nagy teherbírásával és 300 fős legénységével segítette a vízen a só szállítást. A történelmet írt hajó Béres János szobrászművészt ihlette meg. Két éve kezdte el a gyűjtő munkát a, s készítette el Festetics György haláláénak 200. évfordulójára. A magyar hajózás megteremtésében szerepet vállaló Kisfaludi gőzös is látható az alkotáson.

„Nagyon- nagyon sokat néztem utána. Tudom,hogy miért Phoenixnak hívják,pedig az egész flotil által az egész Festetics családnak a személyeiről n evezték el,tehát az is van felsorolva a különböző méretű hajón. Ez a legnagyobb méretű hajó amit ők építettek,vagy építtettek a fenékpusztai műhelyben a vitorlát is és a hajótestet is. A Keszthely címerében van a Cristofer nevű hajónak a képe,annak a roncsaiból is használtak fel.”- adott tájékoztatást Béres János szobrászművész.

A gránit oszlop 2,5 magas. A forgó két kormánykerekek közepén bronz domborművek. Rajtuk a 25 éven át vízi szolgálatot teljesítő Phoenix gálya emléke képekben.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6092-a-phoenix-emlekere?fbclid=IwAR0VUtkzRkjOjvbhwPjFxoUQMrcTNY38L7gnvUvv92GVJ6I6QbvMNZRjOow