A Pozsonyi csata emlékére

2019. július 4. (csütörtök)

A IV. Béla parkban emlékeztek meg a magyar történelem egyik nagy csatájára, a Pozsonyi csatára, mely a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete volt, amit nem őrzött meg méltóképpen történelmünk. A megemlékezés a Goldmark Károly Művelődési Központ, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának szervezésében került megrendezésre.
Versben is elhangzott Kölcsey Himnusza a Pozsonyi csata emlékére rendezett ünnepségen, ahol Krupla Zoltán a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi csoportjának tagja idézte fel a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb eseményét, annak előzményét.

„A 700-as évek közepétől erősen meggyengül az avar birodalom s a század végére Ny-Pannónia, pár év múlva pedig Ny-Dunántúl kerül az ellenség kezére. Az avar futárokon keresztül folyamatos a segély kérés a Fekete tenger, Azovi- tenger vidékén élő magyarsággal. Íjakat, kardokat küldenek, kisebb csapatokkal az avarok segítségére és megkezdődik a felkészülés a Kárpát hazai visszatérésre.”- hangzott el az ünnepi percekben.

Amikor őseink Pozsony alatt legyőzték 907-ben a gyermek Lajos király hatalmas seregét, a győzelem biztosította magyarok számára a Kárpát-medence teljes birtokba vételét. A Kárpát-medence jogos örökösei lettünk, mert a Magyar Nagyfejedelemség megmutatta, hogy képes határait a nagy erők ellen is megvédeni.-hangzott el a megemlékezésen.

„Totális vereséget szenvedett az egyesített európai hadsereg. Árpád fiai,Tarhos, Üllő, Jutas hősi halált halt a csatában. Árpád halálának körülménye és pontos ideje nem ismert. Olvasható 908 -908-as év is.Temetésének helyszíne valószínű a Pilisben a Holdvilág árokban, Attila nagykirály közelében lehet.”- emlékezett Krupla Zoltán.

Elődeink alakját, hőstetteit és a történelmi események felidézését követően a magyarságot dicsőítő dalok, versek csendültek fel majd a részt vevők és Keszthely város nevében elhelyezték a megemlékezés koszorúját a Pozsonyi csata és Árpád vezér tiszteletére ültetet emlékfánál.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6179-a-pozsonyi-csata-emlekere?fbclid=IwAR1f9YEoF8SxbSRHxnGS2q4kGivxeXhZOY4Oxl-lV17LwSmCgkk30byAcrA