A Pozsonyi csatára emlékeztek

2018. július 5. (csütörtök)

Keszthelyen a IV. Béla parkban emlékeztek meg a magyar történelem egyik méltatlanul elfelejtett nagy csatájára, a Pozsonyi csatára, mely a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete volt. Hatalmas seregek csaptak össze 907 július 4. és 7.között. A megemlékezés a Goldmark Károly Művelődési Központ valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának szervezésében került megrendezésre.
Petőfi Sándor: Lehel vezér című verse is felcsendült a keszthelyi IV. Béla parkban, ahol a Pozsonyi csata 1111. évfordulóján tartottak megemlékezést. A magyar történelem egyik legjelentősebb eseményére, az Árpád fejedelem vezette első honvédő háborúra emlékeztek. A 907-ben zajlott csatáról Krupla Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tagja mondta el gondolatait:

„A Frank Birodalom egyházi és világi vezetőinek célja a Kárpát–medence elfoglalása volt. Theotmar salzburgi érsekhez köthető az a nem éppen keresztény kiáltvány, hogy „Ugros Eliminandos Esse”, azaz a magyarok kiírtassanak. 907 június 17-én a gyermek Lajos király 110 ezer fős sereget szervezett, melynek élére hercegek, őrgrófok, püspökök, bajor főurak kerültek. A kb. 40 ezres sereg a Duna jobb partján, a 60 ezres a bal partján vonult kelet felé. A Dunán hajókon szállították az élelmiszert, katonai felszereléseket és kb. 10 ezer harcost.”

Krupla Zoltán felidézte a csata napjának hajnalát amikor a magyar seregek támadásba lendültek és estére a németek nagyobb hányada elesett. 5-én hajnalban pedig a magyar sereg teljesen megsemmisítette az ellenfelet, s felkészültek a Duna átkelésére, s Pozsony alatt átúszva lepték meg az alvó német csapatot. A harcban teljes vereséget szenvedett az egyesített európai hadsereg.

A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult. A jelenlévők elhelyezték a tisztelet koszorúit IV.Béla szobránál és a Pozsonyi csata és Árpád vezér tiszteletére ültetet emlékfánál.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/8904/a-pozsonyi-csatara-emlekeztek/