A pozsonyi csatát nem szabad elfeledni

2023. július 5. (szerda)
KesztHelyi identitás
A pozsonyi csatáról emlékeztek meg a Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tagjai. A műsoron több olyan dal és vers csendült fel, amely a régi időket idézi. A csoportok célja, hogy méltó módon állítsanak emléket a magyarság múltjának meghatározó eseményei előtt.

A pozsonyi csata a magyarság történelmének egyik méltatlanul elfeledett küzdelme, pedig őseink legnagyobb diadalai közé sorolható. A Kárpát-medencében végleg megtelepedő magyarok legyőzték Gyermek Lajos király hatalmas hadát, akik döntő csapást akartak mérni elődeinkre. A pozsonyi csata 907. július 4-e és 7-e között zajlott. Győzelmükkel biztosították a magyarok a Kárpát-medence teljes birtokbavételét.

„4-én és 5-én a déli, vagyis a jobb parti 50 ezres sereget semmisítették meg a magyarok. 6-án két csoportban hajnalban átúsztattak a Dunán a magyarok olyan távolságban, hogy az ellenség ne láthassa meg. Majd a két sereg keletről és nyugatról meglepetéssel támadták meg a balparti 40 ezres sereget, melynek teljes győzelem lett az eredménye.” – ismertette Krupla Zoltán a Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület elnöke.

A Keszthelyi Nemzeti Kör és a KÉSZ Keszthelyi csoportjának tagjai minden évben megemlékeznek a magyarság legfontosabb tetteiről, legkiemelkedőbb alakjairól, így Árpád fejedelemről is.

A IV. Béla parkban rendezett megemlékezésen olyan régi magyar énekek is felcsendültek, mint az Árpád apánk ne féltsd ősi nemzeted, az Isten áldja meg a magyart vagy a Boldogasszony Anyánk. A műsort versekkel is színesítették.

Az eseményen elhangzott Szőke István Attila műve is.  A versíróra jellemző a magyar múlt tisztelete, a műveltség, a lélek, a megmaradás fontossága, az ősi örökségünk megóvása. A rímeket Vozár Péterné tolmácsolta.

A műsor végén megkoszorúzták az Árpád fejedelem emlékére ültetett tölgyfát, valamint meggyújtották az emlékezés gyertyáit.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek