A Reischl családra emlékeztek

2024. május 31. (péntek)
KesztHelyi identitás

A Reischl családra emlékeztek meg pénteken Keszthelyen. Az egykori városbíróknak sokat köszönhet a település, hiszen irányításuk alatt rengeteget fejlődött. Több ma is álló épület kötődik a nevükhöz, de a közlekedés és a turizmus tekintetében is tettek azért, hogy előrelépjen Keszthely.

A Reischl család a 19. század második felében érkezett Keszthelyre. Reischl Vencel 1844-ben vette bérbe, majd később meg is vásárolta a Festeticsektől a sörházat. Később városbírónak választották. Az 1880-as évektől az 1930-as évekig számos olyan fejlesztést valósítottak meg a városban, amelyeknek következményeként emelkedett Keszthely színvonala.

A Reischl családra konferencia keretében emlékeztek meg. Több előadáson ismerhették meg tevékenységüket az érdeklődők. Szántó Éva prezentációjában arról tájékoztatta a publikumot, hogy mi mindent köszönhet Keszthely az egykori városbíráknak.

„Például a régi városháza a Sétáló utcán, a Takarékpénztár épülete, ahol ma a gyermekkönyvtár található. Vagy a Balaton-parti szállodáknak a megjelenése, a Hullám és a Balaton, az új hajókikötő építése, a Szigetfürdő mai állapota. Ekkor épült a postapalota, a Balatoni Múzeum. Ekkor épület ez egyetemnek a mai önálló épülete, a gimnázium önálló épületet kapott. Úgyhogy hosszú sort lehet itt felsorolni velük kapcsolatban.”

A megemlékezést a Keszthelyi Nemzeti Kör szervezte immáron harmadik alkalommal. A civil szervezet célja, hogy ne merüljön feledésbe annak a családnak a neve, akik a legtöbbet tettek Keszthelyért a Festetics családdal együtt.

„A Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület immár harmadik éve tart egy Reischl-emléknapot mindig különböző tartalmakkal. Az első alkalommal egy nagyszabású szentmise volt, a második alkalommal séták azoknál az épületeknél, amelyeket a Reischl-ek segítségével építettek. Most pedig egy Reischl-konferenciára gondoltunk.” – osztotta meg Vozár Péterné, a Keszthelyi Nemzeti Kör elnöke.

Manninger Jenő polgármester is köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy méltóképpen emlékezhet meg a város az elődökről.

„Nagyon fontos szerepet töltöttek be. Többek között Reischl Imre városbíró szerepében 32 évig volt tulajdonképpen a település vezetője és vezetésük alatt nagyon sok minden épült a városban. Példát mutatnak abból is, hogy hogyan kell jól gazdálkodni a város vagyonával.”

A Reischl család előtt tisztelegve tavaly nevezték át a Sörház utcát Reischl Imre utcára. Az itt található emléktáblánál a helyi iskolások adtak műsort. Ezt követően koszorút helyeztek el az önkormányzat és a Nemzeti Kör képviselői.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek