A réticsík a nyertes

2024. január 10. (szerda)

A réticsík lett idén az Év hala. A Magyar Haltani Társaság 15. alkalommal hirdette meg az akciót, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet az uszonyosokra. 2024-ben a programjaikon is nagyobb figyelmet kap ez a faj, valamint minden fórumon próbálnak érdekességeket, információkat megjelentetni róla. Ezúttal nem volt szoros a szavazás.

A réticsíknak hosszan megnyúlt teste van, oldalról kevésbé lapított hal. Szája kicsi és alsó állású, ajkain összesen 10 bajuszszál található. Ez a legnagyobb csíkfélénk, testhossza meghaladja a 30 centimétert. Alapszíne okkersárga, a háta sötétbarna. Fejét barnásfekete foltok, az oldalát ugyanilyen színű hosszanti sávok és pettyek díszítik. Rejtőzködő életmódot folytat. Jellemzője, hogy oxigénszegény viszonyok közt is megél. Hogy átvészelje a kiszáradást, akár az iszapba is beássa magát. (31)

„Berendezkedett a 0,pártized milligramm/liter oxigén koncentrációra, béllégzése van. Tehát a bélcsatornájának az első felében olyan hajszálerek vannak, amivel ő a levegőből benyelt oxigént, levegőt tudja hasznosítani. Ehhez fel kell jönnie, fel kell tölteni az előbelet levegővel, gyakorlatilag kiharapja a légköri levegőt és belepréseli a bélcsatornába.” – mondta el Bodó Iván, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halászati szakmérnöke, a Balatoni Halmesék szerzője.

A Magyar Haltani Társaság 15. alkalommal hirdette meg a versenyt. A halfajok minél szélesebb körben való ismertetése fontos nekik, ezért találták ki, hogy a lakosság segítségével találják meg az év halát. Voksolni ezúttal is egészen a múlt év utolsó napjáig lehetett, három faj közül. A laposkeszeg a szavazatok 21%-át, a garda a 30%-át, a réticsík pedig a 49%-át kapta meg.

„Összességében 3875 szavazat érkezett. Ez ha az egész periódust nézzük, ilyen közepes érdeklődésnek mondható, de ezt annak tudjuk be, hogy most nem annyira ismert halfajok voltak versenyben, mint korábban. Illetve még az is szerepet játszhatott a kisebb érdeklődésben, hogy az a két halfaj, amelyik elsősorban horgászati, halászati érdeklődésre tartott számot, az nem olyan célhal a horgászok számára, mint mondjuk egy harcsa. Nem volt olyan nagy verseny a védett halfajt támogatók, meg a fogható halfajt általában támogató horgászok, halászok között.” – osztotta meg Nagy Sándor Alex, a társaság elnöke.

A társaság ebben az évben számos programon és konferencián kiemelten foglalkozik a nyertessel. Céljuk az, hogy ismeretterjesztő munkát végezzenek, továbbadják a kulturális hagyományokat és a magyar haltani szaknyelvet. A növényekben gazdag, iszapos medrű vizekben ma is sokfelé megtalálható réticsík, de az állományai kicsinyek és veszélyeztetettek, ezért védettek. A faj természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek