A sport egyenlővé tesz

2023. szeptember 21. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Keszthelyen rendezik meg a Sport egyenlővé tesz elnevezésű sport és szakmai napot. A Magyar Máltai Szeretszolgálat programjának első napjára 3 vármegyéből érkeztek gondozottak, akik különböző sportágakban próbálhatták ki magukat. Az esemény célja, hogy épek és fogyatékkal élők együtt mérettessék meg magukat.

Sorversenyekkel kezdődött a sportnap. Egymásnak háttal kellett hulahoppkarikát fogva szlalomozniuk a versenyzőknek az első számban. Nagy koncentrációt igényelt az a feladat, amikor egy kanálon egyensúlyozva szállították a pingponglabdákat egyik helyről a másikra. Aki éppen nem a sorverseny részese volt, annak sem kellett tétlenkednie, 13 állomáson volt lehetőség kikapcsolódni és természetesen pontokat szerezni.

„Nagyon jól érzem itt magam a rendezvényen. Aranyosak a kollégák is.” – mondta el Szegedi Benjamin.

Kosárra dobás, közös kockaépítés, de még virtuális sport is szerepelt a kínálatban. Az egyik állomáson azt is ki lehetett próbálni, hogy mennyi akadály állhat egy kerekesszékes előtt. 3 vármegyéből 500 gondozott mérettethette meg magát. A programnak több támogatója is van. A Jószívű Testépítők aktívan is részt vettek a versenyszámokban. Korábban is segítették a gyermekeket, így nem volt kérdés, hogy eleget tesznek a felkérésnek

„Nagyon jól érzem magam, kicsit volt félelmem egyébként a rendezvény előtt,  hogy be tudok-e kellőképpen integrálódni a dologba, meg otthon tudjam magamat érezni, de kb. 5 perc és elmúlt. Nagyon jól érzem magam.” – fogalmazott Kathi Béla nagykövet.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évek óta megrendezi ezt a sportnapot. A COVID miatt az elmúlt időszakban nem valósulhatott meg, így még nagyobb az öröm, hogy végre újra találkozhattak ilyen keretek között is. Hisznek abban, hogy a sport az az eszköz, ami egyenlővé tesz mindenkit, a közös élmény pedig képes közösségeket kovácsolni. A program EKF támogatásból valósult meg.

„Olyan gyerekek és fiatalok vannak itt ma velünk, akik egyrészt épek. A helyi iskolákból, helyi környezetből. Másrészt olyanok, akik intézményben élnek, főleg fogyatékossággal élők intézményében, illetve nappali ellátásban nekünk gondozottjaink, támogatottjaink. Három megyéből érkeznek a fogyatékossággal élő fiatalok és a helyi környezetből az ép fiatalok. Akik mindnyájan egészségesek, csak különbözőképpen kell, hogy éljék az életüket. És ma ők találkoznak egymással. A sport élmény és öröm.” – mondta el Győri-Dani Lajos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

A keszthelyi intézmények mellett Győrből, Iváncról és Csákánydoroszlóról is érkeztek csapatok. Pénteken egy szakmai nappal folytatódik a program, melyen a közösségi értékek mellett a kapcsolatépítés, a módszertanok és jó gyakorlatok átadására is lehetőség lesz.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek