A szakma is köszöntötte Dr. Müller Róbertet

2024. március 4. (hétfő)

Minikonferenciával tisztelgett a szakma Dr. Müller Róbert munkássága előtt 80. születésnapja alkalmából. A Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatóját régi kollégái, barátai köszöntötték. Az eseményen több kutatását mutatták be azok, akikkel együtt dolgozott.

Dr. Müller Róbert 2005-ben vonult nyugdíjba a Balatoni Múzeum igazgatójaként, ám ezt követően is aktív maradt. 200 tudományos publikációja és 12 önálló kötete jelent meg ezidáig. Egyebek között foglalkozott a keszthely-fenékpusztai késő római erőd kutatásával, de avar- és Karoling-kori feltárásai is ismertek nemzetközi szinten is. 1968 és 2006 között csaknem 80 régészeti feltárást végzett.

Dr. Müller Róbert idén ünnepelte 80. születésnapját. Ebből az alkalomból minikonferenciát szerveztek a tiszteletére a Balatoni Múzeumban.

„Meg vagyok hatódva és nagyon nagy örömmel jöttem. Családi körben már természetesen megünnepeltük a születésnapomat, de hát nekem, nem szakmám, hanem hivatásom van, a régészet. És nagy öröm, megtiszteltetés számomra, hogy kollégák jönnek és tartanak itt egy kis konferencián előadásokat.”

A fenékpusztai projekt mellett a Kis-Balaton-régió Karoling-kori településeiről, a Várvölgy-Nagy Láz-hegy kerámia anyagáról, vagy éppen az újkőkori kalandokról is szó esett.

„Ezt a feladatot kaptam az igazgatótól, hogy itt lesz egy úgynevezett dunántúli mikrorégió és abban az őskor bizonyos szakaszaival, amivel én foglalkoztam, feladatokat fogok kapni zöldfülűként. Az első években főleg tanultam az idősebbektől és aztán saját feladatokat is kaptam és tulajdonképpen nagyon sok olyan tudást vittem magammal és sok olyan ösztökélést és ösztönzést is magammal hoztam innen a kis-balatoni projektből, aminek ugye a keszthelyi múzeum volt a középpontja.” – osztotta meg Dr. Bánffy Eszter Kuzsinszky Bálint-emlékérmes régész, az MTA doktora.

Az eseményen többen mondtak köszöntőt, méltatták Dr. Müller Róbertet, ajándékkal is kedveskedtek neki. Elhangzott, a mai napig bármikor fordulhatnak segítségért a nyugalmazott igazgatóhoz, aki mindig készségesen áll rendelkezésre.

„A szakma részéről jött az ötlet. Havasi Bálint korábbi múzeumigazgatónk, Heinrich-Tamáska Orsolya, aki most már több mint 10 éve a Fenékpuszta-projektet viszi, részünkről a Balatoni Múzeumról közösen gondoltuk azt, hogy nem csak egy baráti, családi, de adjunk egy nagyobb, méltóbb, másmilyenebb megemlékezést, egy ünneplést így a 80. születésnapra.” – mondta el Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója.

Dr. Müller Róbert folyamatosan dolgozik. Jelenleg Vonyarcvashegy bemutatását írja, valamint egy kolléganője 70. születésnapjára készít egy tanulmánykötetet.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek