A szakmát is becsempészték a diáknapba

2024. április 17. (szerda)

Diáknap volt a VSZK-ban. Főzőverseny, osztályok közti vetélkedők és szakmai előadások tarkították a szerdai programot. A szervezők kiemelt célja a közösségépítés volt és hogy maradandó élményekkel ajándékozzák meg a diákokat. A diáknapnak régi hagyománya van a szakképző intézményben, már a tanév rendjébe is beépítették a tavaszi programot.

A diáknapok legkedveltebb programja a főzőverseny. Az osztályok különféle pörkölteket és halászlevet is készítettek. Serényen szelték az alapanyagot, fűszerezték és rotyogtatták a bográcsban az étkeket. A tanulók leendő szakmájukban csillogtathatták meg tudásukat, de a fiatalok szerint a közösségi élmény a legfontosabb.

„Segítünk egymásnak mindenben, megkérdezzük, mi az, adunk mindeniknek mindenből, ilyen adok-kapok van. Szerintem ez nagyon jó, mert összehozza az egész iskolát. Elég sokan szoktunk lenni minden évben. Szerintem ez az, ami összekovácsolja a hangulatot, az embereket. Szerintem ez a jó ebben az egészben” – nyilatkozta Knefeli Csenge. 

Sportversenyekkel és hat állomásból álló osztályvetélkedővel is készültek a szervezők. 400 nappali tagozatos tanulója van a VSZK-nak. A szervezők minden osztályt bevontak a programba. A tapasztalatok azt mutatják, minden évben sikerül aktivizálni a diákokat.

Selmeczy Zsuzsanna diákönkormányzati segítő pedagógus: „Minden osztályból egy, vagy két küldötte van a diákönkormányzatnak, ők szervezik meg a programokat egész évben, ennek a csúcsa tulajdonképpen a diáknap, amit teljes egészében ők, illetve én – mint diákönkormányzati segítő pedagógus – szervezünk meg.”

A szervezők célja az volt, hogy a szórakoztató és közösségépítő programok közé minél több szakmát becsempésszenek. Különböző előadásokat szerveztek. Sommelier, mestercukrász is megosztotta tudását, tapasztalatait, de jógázhattak is a tanulók. Minden az iskola képzéseihez kapcsolódott.

„Leginkább egykori VSZK-ások, saját szakmájukban kiváló eredményeket elért szakemberek a meghívottak, akik előadást tartanak a diákjainknak. Ilyen módon kicsit a tananyag is bekerült a mai diáknapba és természetesen az osztályvetélkedőkben is igyekszünk olyan feladatokat elhelyezni és kitalálni, ami a szakmai készségeiket is fejleszti” – mondta Fisli István igazgató.

Az iskola vezetése szerint a diáknap és a hasonló programok is segítenek abban, hogy közösséget építsenek az intézményben. Ilyenkor más módon találkozhatnak a tanárok és diákok. A szervezők kiemelt célja, hogy maradandó élményeket adjanak a résztvevőknek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek