A székely főváros és a Balaton fővárosának együttműködése

2010. október 1. (péntek)

Testvérvárosi szerződést kötött egymással a Hargita megyei Székelyudvarhely megyei jogú város és Keszthely városa. Az ünnepséget a keszthelyi városháza dísztermében tartották október 1-jén, az együttműködési megállapodást Bunta Levente és Ruzsics Ferenc polgármesterek írták alá.

Ruzsics Ferenc örömét fejezte ki, hogy Keszthely első partnerkapcsolatát kötheti egy olyan várossal, mely elszakított magyar területen található. Felidézte tavalyi erdélyi útját, mely nagy hatással volt rá, és elismerően szólt Elekes Gyula székelyudvarhelyi művészről. A polgármester beszélt a Nyerges-tetőn Keszthely városa által állíttatott kopjafáról, mely az 1849-ben ott zajlott csata magyar áldozatainak emléke előtt tiszteleg.

Bunta Levente megköszönte mindazok munkáját, akik „segítették a sorsot” abban, hogy a testvérvárosi kapcsolat létrejöhessen. Emlékeztetett a székely emberek 2004. decemberi népszavazást követő csalódottságára, és arra, hogy a magyar politika végül helyretette az igazságtalanságot az idén elfogadott, kettős állampolgárságra vonatkozó törvénnyel. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a partneri kapcsolat hasznára válik mindkét város polgárainak, és a települések fejlődését szolgálja majd.

Az erdélyi várossal több mint 4 évre visszatekintő élő kulturális kapcsolatot ápol Keszthely. Számos székelyudvarhelyi képzőművész – fotó, festészeti, tűzzománc – kiállítási anyagának adott otthont a Balaton Kongresszusi Központ és Színház. 2007-től minden évben tűzzománc tábort szervezett a Goldmark Károly Művelődési Központ, a Székelyudvarhelyi Művelődési Központ együttműködésével. 2007 májusában Erdély egyik legkiemelkedőbb hagyományőrző rendezvényére, a Szelyke Fesztiválra utazott a Tátorján és a Gyenes Néptáncegyüttes a Golmark Károly Művelődési Központ delegációjának kíséretében. 2009 májusában a Nagyváthy Néptáncegyüttes öregbítette a fesztiválon Keszthely hírnevét. 2009-ben kiállítás nyílt Székelyudvarhelyen fiatal keszthelyi művészek munkájából, Burucs Szabolcs képzőművész és Benke Zoltán fotográfus alkotásaiból. 2010. január 24-én székelyudvarhelyi fotósok kiállítása nyílt a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban, 2010. augusztus 20-án a „Láthatatlan férfi” c. kiállítás érkezett a Balatoni Borok Házába.

A nagy érdeklődésnek és a kibontakozó kulturális kapcsolatoknak köszönhetően 2009. szeptember 25-én a Goldmark Károly Művelődési Központ képviseletében Csengei Ágota igazgató, valamint a Székelyudvarhelyi Művelődési Központ nevében Elekes Gyula igazgató intézményi együttműködési megállapodást írt alá.

A két település közötti kölcsönösen jó viszonynak köszönhetően a két polgármester között májusi személyes találkozójukon fogalmazódott meg a testvérvárosi együttműködés lehetősége, melyet a keszthelyi képviselőtestület szeptember 24-ei ülésén hagyott jóvá.

Az ünnepségen a keszthelyi Your Friends kamarakórus énekelt, és a Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport fiatal táncosa adott elő székely verbunkot. A vendégek diavetítést láthattak arról, hogyan alakult a két város kapcsolata az elmúlt években.

Nézze meg galériánkat!