A Szendrey-család forradalma és szabadságharca

2024. március 15. (péntek)

Nagy érdeklődés kísérte a Szendrey Emlékház programját a nemzeti ünnepen. Rendhagyó tárlatvezetéssel, kamara kiállítással és új rózsalugassal készültek a létesítmény gondozói. A vendégek megtudhatták, hogy a Szendrey-család tagjai hogyan élték meg a forradalom és szabadságharc időszakát.

Március 15. alkalmából a Szendrey Emlékház gondozói összegyűjtötték azokat a fontosabb tényeket, helyeket, személyeket, akikkel Szendrey Júlia, vagy édesapja, Szendrey Ignác találkozott 1848-49-ben. A forradalomnak és szabadságharcnak sok síkon zajló története van. Különféle szemszögekből vizsgálva teljesen más következtetésekre juthatunk – mondta a tárlatvezetésen Lukács Gábor.

„48 történetét, a forradalmat teljesen máshogy látta a Károlyiak jószágkormányzója, Szendrey Ignác, akinek az úrbér rendezés, a jobbágyfelszabadítás kapcsán rengeteg feladata volt és elég komoly zavargásokkal kellett számolni. A veje, Petőfi is teljesen máshogy látta ezeket a forradalmi eseményeket. Egy családon belül ennyi érdekességet el lehet mondani. Nagyon sok olyan apróság van,a mit összegyűjtögettünk és itt most megosztunk a látogatókkal” – mondta dr. Lukács Gábor, a Szendrey Emlékház egyik gondozója.

Az ünnepségen beszéd hangzott el és átadták a megújult rózsalugast. Ezzel a kerti felújítások sora egyelőre befejeződött. A program során a Szendrey-családdal 1848-49-ben történt eseményekre emlékeztek meg. Az eseményem megkoszorúzták Szendrey Júlia emléktábláját. A forradalom emlékünnepére kamaratárlatot is rendeztek húsvéti képeslapokból. Nagy számban jöttek érdeklődők az Újmajorba.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek