A szentekre emlékeztek

2018. november 20. (kedd)

Több mint 50 magyar szentet tart nyilván a katolikus egyház, közülük 12-en Árpád-háziak. Róluk emlékeztek meg pénteken a keszthelyiek a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának hívására. A rendezvény során felelevenítették az Árpád-házi szentek életét.
Énekszóval dicsőítették az első Árpád-házi királyt, Szent Istvánt a Keresztény Értelmiségeik Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tagjai. A Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomtól indulva Szent Erzsébet napja alkalmából emlékeztek meg az Árpád-házi szentekről. A résztvevők számára több okból is fontos ez a rendezvény.

„Mivelhogy katolikus vagyok, és az Árpád-háziakat tisztelem, nagyon sok szentet adtak nekünk, az egyháznak.” – mondta az egyik résztvevő, Szabó Jánosné.

„Nagyon fontos, hogy a mai világban elég sok nehézségen megyünk át nap mint nap, és jó emlékezni olyanokra, mint Szent Erzsébet, hogy a szegényeket, az elesetteket segítette, pedig ő is nagyon nehéz körülmények között élt.” – tette hozzá egy másik résztvevő, Gömbös Árpádné Gitta.

A program során Szent Erzsébet tiszteletére pogácsát is osztottak a járókelőknek. A legenda szerint ugyanis Erzsébet szívesen segített a rászorulókon, sógora azonban ezt nem nézte jó szemmel. Egy alkalommal pogácsát vitt a kosarában, amikor találkozott néhai férje testvérével. Félelmében, hogy megtiltják neki a jótékonykodást, azt mondta, rózsákat visz, és mikor felemelte a kosara tetejét, illatos virágokkal volt tele.

Az Erzsébet séta résztvevői a sétálóutca több pontján is megálltak és felelevenítették az Árpád-házi szentek életét és kiemelkedő tetteit. A program fontos célja a keresztény értékrend megőrzése és továbbörökítése.

„Az értékrendünk az Isten, haza, család, ez a legfontosabb érték. Azt szeretnénk, hogy közeledik a karácsony, és az emberek lelkileg is töltődhessenek, és felfigyeljenek arra, hogy mennyi példaképünk lehetne, hogyha odafigyelnénk, és nem a vásárlás lenne a leghangsúlyosabb, hanem, hogy mennyi sok szentünk volt, 12 Árpád-házi szent, ennyit a világon senki nem tud felmutatni.” – tájékoztatott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának elnöke, Krupláné Nagy Ágnes.

A rendezvény a Babamúzeum előtt lévő Szent Erzsébet szobornál zárult, ahol a résztvevők felelevenítették az egyik legismertebb magyar szent életét, majd énekszóval zárták a programot.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9248/a-szentekre-emlekeztek/?fbclid=IwAR1WMjiYmnNV3t6wOJ4W3nz-08Xhz1jRM8FUo39rMT5CjYPeDZrPmnDEyGk