A szeszélyes időjárás ellenére is 10 ország közel kétezer futója vett részt a Keszthelyi Kilométereken

2015. május 26. (kedd)

A változékony időjárás ellenére is a szervezők előzetes várakozásainak megfelelően közel kétezer futó állt rajthoz pünkösdi hétvégén megrendezett VIII. Intersport Keszthelyi Kilométerek futamai alkalmával. A maratoni számot Beda Szabolcs és az ukrán Roshko Adriána nyerte.

A versenyen 10 nemzet – a magyarok mellett angol, iráni, kenyai, lengyel, német, osztrák, román, szlovák és ukrán – futója mellett handbike-os versenyző is részt vett.

Bedő Beáta arról számolt be, a szervezők átélték a szabadtéri rendezvényszervezés minden nehézségét. „Az elmúlt héten előre jelzett viharos hétvégi időjárás szerencsére csak a verseny építési és bontási munkálatait nehezítette és szombat déltől vasárnap éjjelig esőmentes, a félmaraton, maraton alatt pedig napsütéses idő várta az indulókat. Még a naplementés befutó is „bejött” – maraton alkalmával ilyenre még itthon nem igen volt példa. A sportrendezvény idei arculatát alakító Keszthely Kapitány képregény-figura igazi szuperhősként segített, hiszen a verseny teljes programját meg tudtuk tartani. Bár a meteorológiai előrejelzések rányomták a bélyegét az indulói létszámokra, különösen a gyermekek futamaira, így is mintegy kétezren álltak rajthoz a két nap alatt. A szombati 18 gyermekfutamra 350-en, a vasárnapi futamokra összesen 1613-an neveztek. Az újdonságnak számító 2,5 valamint 5 km-es versenyszámok indulói valószínűleg később hosszabb távokban is kipróbálják magukat, így potenciális indulói a 2016-os váltószámoknak. A félmaratont és maratont nagy érdeklődés közepette bonyolítottuk le, különösen a Fő tér és a Balaton-parti mólón volt látványos a pálya kialakítása” – összegzett a főszervező.

Eredmények:
Maraton, férfiak: 1. Beda Szabolcs (02:34:55), 2. Németh Gábor (02:36:26), 3. Szabó Gábor (02:37:50)
Maraton, nők: 1. Roshko Adriána (ukrán, 03:16:38), 2. Bárány Nóra (03:37:22), 3. Sűle Krisztina (03:48:35)
Félmaraton, férfiak: 1. Masai Komon Moses (kenyai, 01:06:06), 2. Kovács Tamás (01:06:48), 3. Varga Dániel (01:12:38)
Félmaraton, nők: 1. Chebet Ágnes (kenyai, 01:18:15), 2. Szabó Tünde (01:20:14), 3. Kálovics Anikó (01:23:01)

Az 5 km-es sprintet Szabó Dorián és Borsfai Dzsenifer, a 2.5 km-es versenyt Kolonics Tamás és Németh Panna nyerte, a handbike-osok félmaratonon Sasvári Gyula lett a győztes. A maraton négyfős csapatváltót a Keszthelyi Mizuno Gombócok (Kolonics Tamás, Garami Árpád, Gadányi Bálint, Kapocsi Gergely) és a Bizsutéria (Csörnyei Csabáné Nelli, Dér Andrea, Hakszer Erika, Fodor György), a páros félmaraton váltót a székelyudvarhelyi Feel Good Team-es Csizmadia Mihály Zsolt, Ketesdi János és a Balázsy Hajnalka, Ambrus Helga duó nyerte meg.

Bővebb információk, részletes eredménylisták: www.keszthelyikilometerek.hu