A szőlő-szaporítóanyag ágazat legújabb kutatásairól tanácskoztak

2021. január 15. (péntek)

Szőlő-szaporítóanyag termesztők, forgalmazók, kutatók és fejlesztők közösen tanácskoztak kedden. A Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia célja az volt, hogy az ágazat résztvevői megosszák egymással a legújabb kutatási eredményeket és megvizsgálják a fogyasztók megváltozott igényeit is. A járványhelyzet miatt a tanácskozás online zajlott, a konferenciára mintegy 150-en regisztráltak.

A szőlő szaporítóanyag a szőlész-borász ágazat alapja. Évtizedek óta folynak kutatások a témában, a kísérletekben élen jár a keszthelyi Georgikon. A szaporítóanyag előállítása a szőlőalanyoknál kezdődik, hiszen ezeknek a tulajdonságai határozzák meg például később a beoltott szőlők rezisztenciáját. Az oltványok nevelése kapcsán is több kutatás folyik, így például vizsgálják a precíziós gazdálkodás lehetőségeit, innovatív szaporítóanyag-előállítási módszereket és egy új helybenoltási módszert, a Trió szemzést is.

Kedden került sor a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciára, amelyet a járványhelyzet miatt az online térben tartottak meg. A tanácskozásra mintegy 150-en regisztráltak, a programon az ágazat számos képviselője vett részt, de csatlakoztak egyetemi hallgatók is.

„A Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciának a fő célja, hogy a szőlőszaporító alapanyag és a gyökeres szaporítóanyag termelők, forgalmazók, oktatók, kutatók, diákoknak a közös szakmai fóruma legyen. Az a célunk, hogy a tanácskozáson megpróbáljunk a problémákra válaszokat adni. Megpróbáljunk olyan kérdéseket átbeszélni, ami az ágazatnak a korszerűsítését szolgálja, a kiemelten magas biológiai szőlő-szaporítóanyag előállításának a fejlesztését szolgálja. A patogénmentes szaporítóanyag is téma lesz, illetve maga az ágazatnak a jelene, a helyzete és a jövőbeni kilátásai is természetesen terítékre kerülnek.” – mondta Szabó Péter, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A konferencia szervezésében részt vett többek között a Georgikon Kertészeti Tanszéke, Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára elmondta, a jövőben létrehozzák a Borszőlő Szaporítóanyag-termelési Alapot és megalakul a Szakmaközi Borszőlő-szaporítóanyag Bizottság is. Molnár Ákos a Magyar Szőlő-szaporítóanyag Termesztők Szövetségének elnöke előadásában arról beszélt, az éghajlatváltozás közvetlen és közvetett következményei kihívások elé állítják a szőlő- bor ágazatot világszerte. Emellett a piac is folyamatosan változik.

„A magyar szőlő szaporítás egyre inkább kezd koncentrálódni. Tehát azt gondolom, hogy egy olyan irányba megy a magyar ágazat, hogy kevesebb cég állítja elő ugyanazt a mennyiséget. Körülbelül 10 millió darabot állítunk elő egyébként évente, de azt gondolom, hogy rendkívül jó minőségű szőlő-szaporítóanyagot tudunk előállítani. Azt gondolom, hogy a jövőben, akár ilyen konferenciák, tanácskozások segítségével még inkább előre tudunk lépni akár nemzetközi szinten is.” – tette hozzá a szakember.

Fontos cél, hogy megfelelő mennyiségű, új genetikai állományú szaporítóanyag álljon a termesztők rendelkezésére, hiszen ez az alapja a kiváló minőségű szőlőnek és bornak. A kutatás két ágon zajlik, egyrészt a genetikai alapokat vizsgálják a szakemberek és ennek segítségével érik el a fajták innovációját. Másrészt a szőlőalany nemesítés tekintetében folynak vizsgálatok.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7735-a-szoloszaporitoanyag-agazat-legujabb-kutatasairol-tanacskoztak