A sztyeppék aranykincseit mutatják be Keszthelyen

2013. április 10. (szerda)

A sztyeppéken talált 2500-3000 éves fejedelmi sírok leleteit, arany- és dísztárgyait, használati eszközeit mutatja be a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban szerdán nyílt kiállítás.

Az Emberek aranyban – Fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból címet viselő tárlatról Széles Attila kurátor a megnyitón elmondta: a kazah Krim Altinbekov művész-restaurátor által az elmúlt évtizedekben feltárt kincseket mutatja be.
Az időszámításunk előtti 10. és 4. század közötti szkíta kultúra emlékei közt számos dísztárgy, használati eszköz és ékszer található. Látható annak az „aranyembernek” a művészi rekonstrukciója is, aki egykor hercegként arannyal díszített ruházatot viselt, illetve olyan lódíszek, amelyek valaha gazdagon borították a fejedelmi négylábúakat. A több mint százdarabos kiállítási anyag jelentős része állatábrázolás, megjelenik a legendákból ismert csodaszarvas, griffmadár vagy aranyszőrű ló mellett a farkasok, a tigrisek vagy a hegyi kecskék alakja is a legkülönbözőbb tárgyakon.
A kurátor hangsúlyozta: nem kíván állást foglalni a magyar őstörténet szkíta eredetet emlegető kérdéseivel kapcsolatban, mégis érdemes a Kazahsztánból érkezett kiállítási anyagot úgy megtekinteni, ahogy arra a kazah restaurátor is felhívta a figyelmet: ez a magyarok múltjának is egy darabja.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is úgy fogalmazott a tárlatnyitón, hogy nem a történelmi vita a fontos, hanem hogy nyitottak legyenek a látogatók egy ilyen páratlan gazdagságú kiállítás befogadására. A Budapest és Debrecen után Keszthelyre került tárlat pedig azt mutatja, hogy a kastélymúzeum egyre inkább a Dunántúl egyik fontos kulturális központjává válik.

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója elmondta: május 24-ig látható a sztyeppék kincseit felvonultató tárlat Keszthelyen, és ez idő alatt a zalai diákcsoportok jelentős kedvezménnyel tekinthetik meg a leleteket.

(forrás: MTI)