A születések száma nőtt, az elhalálozás pedig csökkent Keszthelyen 2020-ban

2021. február 17. (szerda)

Több baba született Keszthelyen tavaly, mint 2019-ben. A halálesetek száma azonban csökkent. A város lakossága 2015 óta 20.000 fő alatt van. Nőtt a házasságkötések száma is. Az emelkedés annak ellenére tapasztalható, hogy a járványhelyzet miatt sokan lemondták, vagy 2021-re tették át esküvőjük időpontját. Ettől az évtől azonban új intézkedéseket vezettek be mind a házasságkötés, mind a születések anyakönyvezését illetően.

Az elmúlt öt év alatt 2017-ben volt kimagasló a Keszthelyen született babák száma. Akkor 623 kisgyermek látta meg a napvilágot a városi kórházban, azóta tartósan 550 fölött van a születési szám. Ehhez hozzátartozik az is, hogy nem csak a keszthelyiek, a térség számos településén élők is itt szülnek. 2020-ban 598 újszülöttet anyakönyveztek. A halálesetek száma 600 fő körül volt az elmúlt években. 2016 és 2018 adatai hasonlóak, 596-597 lakos hunyt el akkor. 2019-re ez a szám már csökkent, akkor 558-at regisztráltak. 2020-ban a járvány miatt országosan sokan vesztették életüket, ám Keszthelyen nem lett kiugró ez a szám, sőt nagymértékű csökkenés látszik. 499 ember hunyt el. Idén azonban február 9-ig 106 halálesetet anyakönyveztek már.

Dr. Gábor Hajnalka arról tájékoztatott, hogy az emelkedő születési-és a csökkenő halálozási szám sem tette lehetővé, hogy a keszthelyi lakosság száma 20.000 fő fölé emelkedjen. A jegyző kiemelte, jó hír viszont, hogy a házasságkötések száma nőtt.

„A házasságkötések száma az 148 volt tavaly. Tehát ebből látszik az, hogy a házasulandóknak a házasságkötési kedve, az megmaradt a veszélyhelyzet ellenére is egyébként.”

Ezek a felvételek még a COVID-helyzet előtti időszakban készültek. Tavaly azonban számos járványügyi előírásnak megfelelően lehetett megtartani a házasságkötéseket. E szerint az eseményen kizárólag a pár, gyermekeik, a szülők, a nagyszülők, a testvérek, a két tanú és az anyakönyvvezető vehettek részt. Tavaly a legnépszerűbb esküvői helyszín az újonnan kialakított udvari házasságkötő terem volt. Itt 73 pár mondta ki a boldogító igent, de e mellett több különleges helyszínen is esküdtek a párok.

A házasságkötések anyakönyvezésével kapcsolatban idén február 1-től változások léptek életbe. E szerint, a házassági szándék bejelentésekor, amennyiben a menyasszony vagy a vőlegény neve házasságkötés után változik, az anyakönyvvezető felvételezi az okmánycseréhez szükséges arcképet, aláírást és ujjlenyomatot. Ezekkel a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a jogosítvány, a forgalmi engedély, a törzskönyv, a TAJ kártya és az adókártya cseréje is megtörténhet. De nem csak a házasságkötések, a születési anyakönyvezési eljárás is változott.

„Az intézetben történt születés esetén az egészségügyi szolgáltató, tehát a kórház, az elektronikus egészségügyi szolgáltató téren keresztül küldi meg az adatokat az anyakönyvvezetőknek. A kórházban lefotózzák a babákat, illetve az anyakönyvezéshez szükséges adatokat megküldik. Az anyakönyvezést követően a gyermek részére mi kiállítjuk a születési anyakönyvkivonatot, illetve elkészül a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a TAJ és az adókártya, amit futár útján küldenek meg az anyakönyvvezető részére, ezt úgy hívják, hogy okmánykelengye. Amikor ez megérkezik hozzánk, akkor a születési anyakönyvkivonattal együtt továbbítjuk a szülőknek, vagy akár személyesen bejöhetnek érte.” – ismertette Pappné Enyingi Anikó anyakönyvvezető.

Hozzátette, amint a dokumentumok megérkeznek hozzá, akkor a születési anyakönyvkivonattal együtt vehetik át a szülők személyesen azokat, de postai úton is eljuttatják kérés esetén.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7818-a-szuletesek-szama-nott-az-elhalalozas-pedig-csokkent-keszthelyen-2020ban