A szuverenitás kérdése volt a főszerepben

2023. november 24. (péntek)
KesztHelyi identitás

Védjük meg közösen Magyarország szuverenitását – ezzel a címmel indított Országjáró Fórumot a Fidesz. A program célja, hogy felhívják a figyelmet, hogy miért fontos az embereknek elmondani a véleményüket a nemzeti konzultációban. Keszthelyre Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese látogatott el.

Az Országjáró fórumokon azt is hangsúlyozzák, hogy a nemzeti szuverenitást folyamatosan támadják Brüsszelben, ezért kell megvédeni. A politikusok arra kérik az embereket, hogy nyilvánítsanak véleményt a konzultációs ív kitöltésével a szuverenitásunk fontos kérdéseiről. Zala vármegyébe Koncz Zsófia érkezett. Az országjárás során több energetikai témájú egyeztetést tartottak a településvezetőkkel. A programok alkalmasak voltak arra is, hogy a polgármesterek kapjanak egy általános tájékoztatást Magyarország energetikai stratégiájáról. Keszthelyen a szuverenitás kérdése került a középpontba.

„A szuverenitás ügye az egyik legfontosabb kérdés. És a nemzeti konzultáció is gyakorlatilag  ezeket az ügyeket boncolgatja. És a szuverenitás ügye, az bizony az energia szuverenitás kapcsán is egy fontos szempont. Úgyhogy mindenféle szempontból ez összekapcsolódik. És a nemzeti konzultáció azért nagyon fontos nekünk, mert ez egy nagyon nagy felhatalmazás, hogy ezekben az ügyekben tudjuk a magyar érdekeket képviselni Brüsszelben.”

A fórumon hangsúlyozták, hogy az országjárás és a közös eszmecserék célja, hogy a sokakat érintő kérdésekről lehessen beszélni. Nagy Bálint államtitkár kiemelte, az emberek véleményét fontos ügyekben már többször kikérte Magyarország Kormánya, a kérdőíveket pedig eddig mindig nagyszámban küldték vissza.

„Ez mindig egy nagyon nagy stabilitást és nagyon nagy erőt tud adni a nemzetközi viták tekintetében a kormánynak, illetve a kormányt képviselő szereplőknek. És azt gondolom, hogyha most megnézzük a mostani tartalmát a mostani nemzeti konzultációs íveknek, akkor azt látjuk, hogy valóban olyan fajsúlyos kérdések vannak, amelyek mindannyiunkat közvetlenül is érinthetnek. És éppen ezért azt kérem én is a tisztelt választópolgároktól, hogy legyenek kedvesek kitölteni.”

A nemzeti konzultációs kérdőíveket november 17-én kezdték el kézbesíteni, karácsonyig minden háztartásba eljuttatják. A 2010-es kormányváltás óta ez a 13. alkalom, hogy így kérik ki az emberek véleményét. Az ív 11 kérdést tartalmaz, melyek a gazdaság, a migráció, a háború, a gyermekvédelem és a külföldi pártfinanszírozás témáit járják körbe. A válaszokat 2024. január 10-ig lehet visszaküldeni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek