A táncé volt a főszerep

2021. szeptember 14. (kedd)

Véget ért a 19. Táncpanoráma. Idén rendhagyó módon négy előadást láthatott a közönség. A Bozsik Yvette Társulat mellett fellépett a Szegedi Kortárs Balett, a Magyar Nemzeti Néptáncegyüttes és a Győri Balett is. A szervező Nemzeti Táncszínház vezetője, Ertl Péter elmondta, a tervek szerint jövőre még színesebb repertoárral utaznak el a Balaton kulturális fővárosába.

A Szegedi Kortárs Balett két előadást is elhozott Keszthelyre. A Goya festményei ihlette The Black Paintings mellett láthatta a közönség a Blue-t is, melyet a pandémia inspirált. A koreográfiát Juronics Tamás mellett Kurucz Sándor és Czár Gergely készítette.

„Volt egy ilyen pandémia, ami nagyon sok érdekes helyzetet szült. És rengeteg olyan társadalmi probléma és konfliktus jött a felszínre vagy erősödött fel ez által, ami arra sarkallt minket, hogy erről egy picit bővebben ilyen formában beszélnünk kell.”

Az előadás szünetében nyílt meg egy fotókiállítás a Simándy teremben. A tárlat a Szegedi Kortárs Balett előadásairól készült fényképeket tárja a látogató szeme elé.

A Kárpát-medence népzene és néptánc kincsét vonultatta fel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Napszédítő című előadásban bemutatkozott többek között Kalocsa, Szatmár, a Dél-Alföld és Székelyföld is. A nézők olyan különlegességet is láthattak, mint a kalotaszegi leánytánc. A mostani előadást a nagysikerű tévéműsor, a Fölszállott a páva ihlette.

„A napszédítő tollai a pávának, vagy ez az Ady vers vagy Petőfi idézi ezt, hogy a néphagyományban a pávának a színes tolla és a tánc, én úgy érzem, hogy szívesen kötjük ezt a szimbólumot. Ezt a címet választottam, szinte elsőként, úgyhogy én nagyon örülök, hogy a nagy költőink után a néptánc, egy néptánc műsor is kerekedik ebből a gondolatból.” – mondta el Zsuráfszky Zoltán művészeti igazgató.

Lev Tolsztoj remekművét, a világirodalom egyik legismertebb és legszebb alkotását , az Anna Kareninát vitte színpadra a Győri Balett. A bonyodalmakkal átszőtt tragikus szerelmi történetet a társulat igazgatója, egykori táncosa, Velekei László írta színpadra.

„Azt éreztem, hogy az Anna Karenina megszólított engem. Olyan nagy horderejű irodalmi mű, amelyhez már többször nyúltak koreográfusok, alkotók. Szerettem volna egy picit aktualizálni. S egy kicsit az én szűrömön keresztül is megmutatni a közönségünknek, hogy milyen a Győri Balett Anna Kareninája.”

A Táncpanorámát 19. alkalommal szervezték meg Keszthelyen. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház vezetője elmondta, nagy öröm számukra, hogy folyamatos az érdeklődés itt is az előadásaikra.

„Számunkra az nagyon fontos, hogy ez minél több emberhez eljusson. És ezért építünk ilyen kapcsolatokat, egyrészről azokkal az intézményekkel, azokkal az önkormányzatokkal, ahol jó szívvel fogadják a táncelőadásokat. És ezen keresztül pedig a keszthelyi közönséggel, hogy jöjjenek, lássák, minél több szempontból szépíthesse meg a táncművészet az emberek életét.”

Ertl Péter elmondta, már készülnek a 20. alkalomra is. A tervek szerint kiegészítő programokkal is szeretnék bővíteni a kínálatot.

https://tvkeszthely.hu/hirek/8405-a-tance-volt-a-foszerep