A tanévvel elkezdődtek a múzeumpedagógiai programok is

2018. szeptember 10. (hétfő)

A tanév a Balatoni Múzeumban is elkezdődött. Több éve már ,hogy sikeres program indult el a múzeumban. Nem csak történelem korszakaiban barangolhatnak a látogatók. Óvodások és diákok ismerkedhetnek meg a kiállítások anyagaival és vehetnek részt különböző érdekes programokon. Mindezt a múzeumpedagógiai programok keretében.
Számos alkalommal szerveznek olyan programokat a Balatoni Múzeumban, amikor gyermekek ülik körül az asztalt kézműves és kreatív foglalkozáson. Arra, hogy ne csak a kiállítások anyagaival ismerkedjenek, hanem különböző családi és csoportos foglalkozásokon is tanuljanak és élményt gyűjtsenek, évek óta lehetőség van a múzeumban mert véleményük szerint a múzeumok mindig tanítanak.

„A tanévkezdéssel együtt a múzeumpedagógiai év is elkezdődik. Pedagógusok számára mindig elmondjuk, hogy miért lényeges és hozzák a gyerekeket, használják ki a múzeum adta lehetőségeket, hiszen a gazdag gyűjteményeink, a természettudománytól a néprajz, régészeten keresztül, ezek mind-mind segítik tulajdonképpen egy szertárként üzemelhetnek ha így fogalmazunk a pedagógusok számára és konkrét kérdésekkel is fordulhatnak hozzánk és ahhoz a témához mi tudunk kapcsolni múzeumpedagógiai órát.”- adott tájékoztatást Németh Péter múzeumpedagógus.

A Balatoni Múzeum az idei évben is több programmal készült. Ahol a diákok, új ismereteket szerezhetnek az iskolán kívüli helyszínen. A Múzeumok őszi fesztiválján lesz ismét mesterségek napja és a Fedezd fel Keszthelyt! ismeretterjesztő program is.

„Irodalmi estet is szervezünk idén, ami kifejezetten az irodalom iránt érdeklődő felnőtteknek vagy éppen középiskolásoknak szól. Idén november 7-én Lángi Péter lesz ennek a vendége ennek a programnak és mindig a Karácsony ami kiemelt időszak, decemberben nálunk a Balatoni Múzeumban. Itt is bemutatkozik a néprajzi gyűjteményünk, hiszen nagyon szép betlehemek találhatóak benne.”- mondta a múzeumpedagógus.

Az ősz folyamán régészeti kiállítás is nyílik, ami egész éven át várja az érdeklődőket. De a Balatoni Múzeum ebben a tanévben is közelebb megy a múzeumpedagógiai programjaival a kisebb települések oktatási intézményeihez. Az oktatáshoz több szállal kapcsolódó, érdekes témákban kitelepült előadásokkal, bemutatókkal hívják fel a figyelmet a múzeumokra, a múzeumokban található gyűjtemények értékeire.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9067/a-tanevvel-elkezdodtek-a-muzeumpedagogiai-programok-is/