A teherautókat és a buszokat ellenőrizték a rendőrök

2021. február 10. (szerda)

A teherautókat és a buszokat ellenőrzik a rendőrök három napon át Zala megyében. A ROADPOL akció keretein belül a hatóságok figyelmet fordítanak a vezetési és pihenőidők betartására, az áruszállítás szabályaira és a jármű műszaki állapotára is. A rendőrök elmondták, jellemzően nem tapasztalnak nagyobb szabálytalanságokat az akciók során.

A tehergépkocsikat ellenőrizték a 71-es úti mérőpontnál a keszthelyi rendőrök. Zala megyében három helyszínen zajlik a héten a ROADPOL akció, melynek elsődleges célja a közlekedésbiztonság javítása. A hatóság kiemelten ellenőrzi a közúti áru- és személyszállító járműveket, amelyek esetében figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközökre is. A közlekedésben résztvevő sofőrök azt mondják, fontosak ezek az intézkedések.

„Szerintem fontos, mert sokan nem tartják be a szabályokat, főleg a sebességhatárt. Főleg a sebességhatárt és az előzési tilalmakat, ami ránk nagyon vonatkozik.” – mondta egy sofőr, Tóth Tibor.

A rendőrök azt mondják, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindössze néhány kirívó szabályszegéssel lehet találkozni az ilyen ellenőrzések során. A tapasztalat az, hogy a nagy összegű bírságok és a bűntetőpontok jelentős visszatartó erővel bírnak, így a többség betartja a szabályokat. A megkérdezett sofőrök azt mondták, ők körültekintően és szabálykövetően vezetnek.

„Próbálok betartani szabályokat, amit lehet. A büntetést elkerülni, mert azok elég súlyosak. Európa szerte van most azt hiszem a héten ez a fokozott ellenőrzés.” – tette hozzá egy másik gépjárművezető, Deák Zoltán.

A fokozott ellenőrzést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata hirdeti meg évente többször. Az akciók változó célkitűzéssel zajlanak, jellemzően a mobiltelefon és a biztonsági öv használatára fordítanak figyelmet. Február 8-a és 14-e között a nehézgépkocsikat ellenőrzik a hatóságok Európa-szerte. Az akció során figyelmet fordítanak többek között a menetíró készülékkel és a rakományok rögzítésével kapcsolatos előírásokra és a pihenőidők betartására is.

„A kollégáim ellenőrzik a vezetési és pihenőidők betartását, mert tapasztalataink szerint sok esetben előfordul, hogy a járművezetők fáradtan, kialvatlanul ülnek a volán mögé és ezzel veszélyeztetik saját és mások közlekedését és biztonságát is. A társszervekkel közösen végrehajtott ellenőrzéseink során a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályok betartását is ellenőrzik kollégáim, illetve a rakományok súlyára, azok rögzítésére, valamint a vontatásra vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésére is fókuszálunk az ellenőrzéseink során.” – emelte ki Takács Tivadar, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mindezek mellett a hatóságok figyelmet fordítanak a jármű műszaki állapotára is. Így ellenőrzik a világítóberendezéseket, a gumiabroncsokat, a rendszámtáblák láthatóságát és az ablaktörlő lapátokat is. A hatóságok az akció keretein belül igyekeznek a helyszínen orvosolni a problémákat, hogy a forgalomból kivett jármű később biztonságosan folytathassa az útját.

„A rendőrség célja az, hogyha a helyszínen lehet ezeket a szabályszegéseket, szabálysértéseket orvosolni – gondolok itt egy rakomány rögzítésére vagy egy olyan világító- és fényjelző berendezéssel kapcsolatos hiba elhárítására, akkor célszerű ezeket már a helyszínen elhárítani. Az a célunk, hogy az ellenőrzés helyéről már egy megfelelő műszaki állapotú járművel tudjanak a járművezetők továbbhaladni.” – tette hozzá a szóvivő.

A buszok esetében a Magyarországra történő beutazási és tartózkodási szabályok betartására is fókuszálnak. Zala megyében három napon át kell fokozott ellenőrzésre számítani.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7800-a-teherautokat-es-a-buszokat-ellenoriztek-a-rendorok