A téli ízekről tanultak a VSZK-sok

2022. március 21. (hétfő)

Sertésételek kóstolására hívták tanáraikat, szüleiket és diáktársaikat a VSZK-sok. A hagyományőrző téli projekt apropóján egy technikumi és egy szakképzős osztály ismerhette meg a vidéki életstílushoz hozzátartozó gasztronómiát. Az ott tanultakat bemutatták zátórendezvényükön.

Toros káposzta, töltött dagadó, pirított máj és velő is szerepelt a kínálatban. Két osztály ismerkedhetett meg a VSZK partnereinél a hagyományos téli ízekkel és azok főzésével, sütésével. A tanultak alapján készítettek el a sertésételeket.

„Ma már nagyon ritka, hogy egy faluban, vidéken rendszeresen sertést vágnak. Ezeknek a műveleteknek az ismerete lassan ki fog veszni. Ugyanakkor az ételeinket nem hagyhatjuk, azért küzdeni kell mindenkinek. A vendéglátósoknak van ezzel dolga és éppen ezért a tanulóinkat arra serkentjük, hogy találkozzanak az ételekkel, készítsék ezeket az ételeket, illetve tudják majd esetleg ők is továbbadni ezeket az ételeket.” – ismertette Gombkötő János szakoktató.

A tizedikesek felszolgáló ismereteiket mutathatták meg a projektzárón. A terítékek felhelyezése precizitást igényel.

„Az elején nagyon izgultam, mert most csinálok életemben először ilyet. Amúgy nagyon tetszett. Megtálaltunk, kiraktuk a székeket, elrendeztünk mindent és ez olyan új, de mégis nagyon izgalmas volt.” – osztotta meg Molnár Enikő Jázmin tanuló.

A szakmai oktatáson belül többször vesznek részt a diákok hasonló projektekben. Ez egyfajta elvárás is a szakmai intézmények felé, hogy a tananyag egy részét így adják át a hallgatóknak.

„Nincs új a nap alatt, az intézményünk falai között is már kollégák dolgoztak projektmódszerrel. Azt gondolom, hogy a gyakorlatok különösen ilyen szempontból kiemelhető, hogy így működtek projektformában. És várni lehet azt, hogy több ilyen projekt megvalósul a tanév során.” – emelte ki Fisli István igazgató.

Az eseményre a pedagógusok és a diákok mellett meghívták a szakmai partnereket és a szülőket is. Mindannyian megkóstolhatták, hogy mit tanultak a projektben résztevő fiatalok.

„Nagyon finom. Mi ehhez hozzá vagyunk szokva, hogyha bármilyen iskolai rendezvény van, szakoktatóink vezetésével a gyerekek rendkívül ízletesen és a hagyományokat megőrizve készítik el az ételeket.” – véleményezte Papp Andrea igazgatóhelyettes.

A sertésételekhez passzoló süteményeket is készítettek a diákok. Pohárkrémeket, szilvalekváros tepertős papucsot és sütőtökös muffint is kóstolhattak a vendégek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8917-a-teli-izekrol-tanultak-a-vszksok