A térségben élő vállalkozóknak tartott fórumot a VOSZ

2024. május 8. (szerda)

A térség vállalkozóinak tartott kerekasztal-beszélgetést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Hévízen, Keszthelyen és a környező településeken a turizmus a húzóágazat, így az elmúlt év számadatairól és az idei előrejelzésekről esett szó a programon.

Az elmúlt két évben ismét folyamatosan nőtt a Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma. A magyar tenger az egyik legnépszerűbb úti cél nem csak a belföldi, hanem a külföldi turisták körében is. Keszthely kimagaslóan teljesített, tavaly 70%-kal nőtt az idegenforgalmi adóbevétel, 300 000 vendégéjszakát regisztráltak a városban. Ez köszönhető az újonnan megnyitott szállodáknak, illetve a színes programkínálatnak. A statisztikák azt mutatják, hogy nem csak a nyári, hanem az elő- és utószezoni foglalások is jók.

„Az elmúlt években dinamikus növekedés volt. A Balaton térségében Keszthely növekedett a legjobban. Most már 300 000 vendégéjszaka fölött járunk, ennek megfelelően az adóbevételek is nőttek. Ez igazán jó eredmény azt mondhatjuk. Ehhez természetesen hozzájárultak az új szállodák, de hozzájárult az a sok program is, amit kínálunk. Egyre vonzóbb Keszthely, és nagyon sokan jöttek a rendezvényekre. Tehát azt lehet mondani, hogy a térség fejlesztéséhez dinamikusan hozzájárult Keszthely az elmúlt években.” – mondta Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A fórumon Manninger Jenő elmondta, a Keszthely a Fasorok Városa projekt keretében szervezett városismereti séták népszerűek voltak az elmúlt hetekben. A jövőben számos beruházást terveznek, ilyen a Balaton-part és a piac területének a fejlesztése. Emellett a KeszthelyFestre és a Bujtor István Filmfesztiválra is várják az érdeklődőket. A VOSZ programja jó alkalmat teremtett az eszmecserére, arra, hogy a vállalkozások megosszák egymással a sikereiket és a nehézségeiket.

„Én azt gondolom, hogy a vállalkozók között nagyon fontos a párbeszéd, aztán az együttműködés. Az egyik legfőbb célunk az, hogy közösséget építsünk, erősítsünk, tanuljunk egymástól. Iparágakon átnyúló tapasztalatokat lehet alkalmazni egyik-másik szektorban. Itt a résztvevők az eddigi tapasztalat alapján nagyon nyíltan elmondták az ő saját működési módjukat, nehézségeket, kihívásokat, amivel szembesülnek. Sokszor meg is válaszolták ezeket a kérdéseket, amiből a többi résztvevő tanulhatott.” – tájékoztatott Balogh Ádám, a VOSZ Zala Vármegyei Szervezetének elnöke.

A keszthelyi térség települései évek óta közösen gondolkodnak. Nem csak a vezetők, hanem a vállalkozások nagy része is rájött arra, ha megosztják egymással a tapasztalatokat, azzal mindannyian csak nyerhetnek. A szolgáltatók bizakodóak az idei szezont illetően, hiszen a Balaton még mindig nagyon népszerű az utazók körében.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek