A tőzsde titkai

2019. március 2. (szombat)

A tőzsde rejtelmeibe pillanthattak bele a keszthelyi közgazdasági szakgimnázium diákjai. Az intézmény már ötödik éve vesz részt a Pénz7 programban, amelynek keretein belül ezúttal a Budapesti Értéktőzsde keszthelyi születésű elnök-vezérigazgatója vendégeskedett a városban. A rendhagyó tanórán elhangzott, fontos, hogy a fiatalok minél korábban megtanulják kezelni saját pénzügyeiket és tisztában legyenek a lehetőségeikkel.
Nem csak a tőzsde működéséről hallottak, hanem gyakorlati tanácsokat is kaptak a keszthelyi közgazdasági szakgimnázium diákjai. A Pénz7 rendezvénysorozat zárónapján Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója tartott előadást az Iparkamara nagytermében. A pénzügy szakos diákok sok hasznos információval gazdagodtak a rendezvényen.

„Ez az előadás nagyon hasznos volt, mivel mi is ezt tanuljuk, és így jó volt látni, hogy hogyan tudnánk alkalmazni a jövőben, meg hova lehet eljutnunk nekünk is ezekkel a tudásokkal amit itt megszerzünk, ebben az iskolában.” – mondta a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium egyik tanulója, Péter Márk.

„Amik legjobban megragadták a figyelmemet, hogy érdemes fiatalon elkezdeni befektetni, mert később hatványozottan sokkal többet számít. Érdemes a tőzsdével foglalkozni akár országos, akár nemzetközi szinten is.” – tette hozzá az intézmény másik diákja, Lengyel Tamás Örs.

A közgazdasági szakgimnázium már ötödik éve vesz részt a Pénz7 rendezvénysorozaton. Ilyenkor egy héten át számos tanagyagon kívüli témát is érintenek, és játékos formában foglalkoznak a pénzügyi kérdésekkel. Az iskola vezetése fontosnak tartja, hogy a diákok minél korábban megtanulják kézben tartani saját pénzügyeiket.

„Azt gondoljuk, hogy ha elég korán kezdjük a gyerekekkel ezt a pénzzel való bánásmódot, megtakarítást, a befektetésről hallanak, akkor valószínű felnőtt korukra már nem kerülnek olyan helyzetek elé, ami megoldhatatlannak tűnik. Esetleg másoknak is tudnak tanácsot adni abban, hogy hogyan is kellene a pénzüket befektetni vagy miben lenne célszerű gondolkodni.” – tájékoztatott Siszler Katalin, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium intézményvezetője.

A Budapesti Értéktőzsde számára kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás, éppen ezért rendszeresen szerveznek előadásokat középiskolás diákok számára. A Budapesti Értéktőzsde keszthelyi születésű elnök-vezérigazgatója kiemelte, fontos számukra, hogy szerepet vállaljanak a diákok pénzügyi nevelésében. Mindezek mellett szeretnék, ha a tőzsde a lakossághoz és a hazai vállalatokhoz is közelebb kerülne.

„Az egyik legfontosabb feladatunknak azt érezzük, hogy minél több magyar vállalat, magyar vállalkozó jelenjen meg a tőkepiacon és a tőzsdén. Ezáltal arra lehetőséget szeretnénk biztosítani, hogy szintet lépjenek, kisvállalatokból közepes vállalatokká, közepes vállalatokból pedig egy idő után nagyvállalatokká váljanak. Ennek az egyik legfontosabb és legjobb útjának mi a tőzsdei megjelenést gondoljuk.” – emelte ki Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.

A Budapesti Értéktőzsde számos programot kínál a középiskolai diákoknak, valamint az egyetemi hallgatóknak, ugyanakkor a lakosság számára is szerveznek programokat.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5809-a-tozsde-titkai?fbclid=IwAR0ju9peOsRj6QSGaRmKFk8dA8y8StCLgk6vnfbOuFqDBVvlg0We4S3fLzE