A tudás kulcsa van a kezükben

2014. július 3. (csütörtök)

Csaknem kilencszáz kisgyermek vett részt a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár egy évig tartó, „A tudás kulcsa” címet viselő programjában. A tanórán kívüli események elsősorban a kultúra megismertetését és megszerettetését, a szórakozva tanulást célozták.

A könyvtár tizennégy alsófokú nevelési-oktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy azok pedagógiai programját kiegészítve különböző tanórán kívüli rendezvényeken kínáljon új tanulási formákat és interaktív, kötetlenebb ismeretszerzést.

A 2013 nyarán kezdődött programsorozatban szerveztek fafúvós és olvasótábort, ahol különböző korosztályban zenei és irodalmi műveltségüket erősíthették a fiatalok. A tanév során óvodásoknak és általános iskolásoknak Berkenyetündér meséi címmel meseterápiás foglakozásokat kínáltak, nagyobbaknak néphagyomány-ismereti, irodalmi és történelmi-helytörténeti szakköröket szerveztek. Az „álomhéten” neves írókkal-költőkkel találkozhattak, a Bölcs Bagoly szakkörön különböző témákról tanulhattak, valamint Ki mit tud címmel ismereteiket is összemérhették a gyerekek. A Varázslatos gyermekkönyvtár elnevezésű rendezvényeken „Mit mesél az Aranyhíd” címmel a Balatont ismerték meg a tanulók. A város általános iskolás felső tagozatos diákjai részére Zöld Zala környezetvédelmi vetélkedőt hirdetett és bonyolított le a könyvtár. Emellett különböző témanapokat szerveztek, támogatták a zenei tehetséggondozást, színházi előadásokat és egyéb beavató foglalkozásokat kínáltak.

Ruzsics Ferenc polgármester az önkormányzati fenntartású intézmény projektje kapcsán így fogalmazott: annak eredményeként vélhetően nőtt a gyermekek érdeklődése a történelem és az irodalom, a mesék és könyvek világa, valamint a környezetvédelem iránt.
– Az iskolarendszeren belüli, tanórai oktatást jól kiegészítik az ilyen alternatív módszerek, témanapok és vetélkedők, melyek erősítik a kreativitást, és úgy ösztönzik erőfeszítésre, tanulásra a gyermekeket, hogy az közben örömteli folyamatot is jelent számukra – tette hozzá a polgármester.

Pappné Beke Judit, a könyvtár igazgatója elmondta: a projekt hosszú távú célja, hogy az intézmény szélesebb körben kapcsolódjon be Keszthely és környéke formális oktatásába, és erősödjön szerepe a kulturális tudás átadásában.

A program megvalósítását pályázati támogatás tette lehetővé, az Új Széchenyi Terv keretében a Társadalmi Megújulás Operatív Program kiírásán több mint 28 millió forintot nyert az önkormányzati intézmény.