A tudományokkal ismerkedtek a vajdások

2023. november 22. (szerda)
KesztHelyi identitás

Tudományos és pályaorientációs napot tartott a Vajda János Gimnázium. Az esemény célja, hogy a munka világának minél szélesebb skálájával ismerkedjenek meg a diákok. Olyanok tartottak előadást, akik maguk is példaképül szolgálhatnak eddigi elért eredményeik alapján is.

Eötvös Loránd életútjával ismerkedhettek a diákok a nap első rendezvényén. A nagyszerű fizikus születésének 175. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben, ezért is volt ő a középpontban. A vajdások közül többen készülnek tudományos pályára, így nagy érdeklődéssel hallgatták a prezentációt.

„Nagyrészt interaktív is volt, tehát voltak kérdések, és mi hárman ezt megoldottuk. És ezért kaptunk ilyen ajándékkönyveket, a professzor úr saját könyvét. És azért válaszolhattam meg ilyen jól a kérdéseket, mert anyukám és papám megfelelő hátteret is biztosított. Ezúton is szeretném üdvözölni őket.” – mondta el Berényi Dénes Mihály.

A fiatalok közül sokan tartják fontosnak, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a magyar tudósokról, akiknek sokat köszönhet a világ.

„Nagyon tetszett, remek előadást láthattunk a professzor úrtól. Ugye a magyar tudósokkal foglalkozott, kiemelkedően Eötvös Loránddal. Szerintem nagyon fontos, hogy nemzeti örökségünket a tudomány terén is tovább vigyük és megőrizzük.” – fogalmazott Dancs Kristóf.

Eötvös előtt plakátpályázattal is tisztelegtek a Vajdában. 50 diáktól 33 pályamű érkezett, melyek közül a legjobb négyet díjazták, az első helyet ugyanis megosztva kapták a készítők.

A program során előadásokat hallhattak többek között a női tudósokról, a sportolókról, a vegyészetről, az építészetről, a filmek világáról vagy akár a természetvédelemről.  A tudományos nap sokat ad a vajdásoknak, hiszen több olyan egyetemmel megismerkedhettek, ahova szeretnék beadni jelentkezésüket.

„Elég hangsúlyos nekem ez, számomra, mert például eljöttek ugye egyetemek, például a Corvinus, vagy a Széchenyi és mivel én mérnöki pályára szeretnék elhelyezkedni, ezért ez főleg fontos számomra.” – emelte ki Szakonyi Bence.

A színes programot azért állították össze az iskolában, hogy megkönnyítsék a fiatalok továbbtanulási döntését.

„Célunk lényegében az, hogy a diákok látókörét tágítsuk az egyetemek és a tudományok világa felé. Hiszen a gimnáziumi nevelés alapvető célkitűzése, hogy a jövő értelmiségét neveljük. Így ehhez szeretnénk a gyerekeknek támaszt, ösztönzést nyújtani.”  húzta alá Varga Sz. Gábor igazgató.

Egykor vajdás diákok életútjával is megismerkedhettek a jelenlegi tanulók. Záborszky Péter Angliában folytatta zenei tanulmányait, majd idén fogorvosi diplomát szerzett a Semmelweis egyetemen.

„Nagyon jó volt látni, hogy ennyien kíváncsiak arra, hogy hogy lehet fejlődni, hogy lehet több szakmát egyszerre fenntartani és hogy van elképzelésük a jövőről, én azt láttam bennük. Úgyhogy mindenképpen boldog vagyok, hogy ennyien voltak és meghallgattak. És remélem tudtam nekik valamit adni.”

A Vajda János Gimnáziumból minden évben előkelő helyen végez a gimnáziumi rangsorokon. A tavalyi felvételi eljárásban a jelentkezők 96%-át az első helyen megjelölt egyetemre vették fel.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek