A tűz és víz ellentéte ihlette a “Világfa tetején” című kötetet

2023. május 26. (péntek)
KesztHelyi identitás

Megjelent Csider Sándor hatodik verseskötete. A szombathelyi főiskola nyugalmazott docense “Világfa tetején” címmel azokat a költeményeit tette közzé, amelyeknek a létrejöttét egy keszthelyi esemény ihlette. A könyv megjelenését az Emberi Erőforrások Bizottsága is támogatta.

A városi könyvtár által szervezett bemutatón a szerző, Csider Sándor elmondta: az utóbbi években a víz csodájáról, rejtélyéről írt általában – kifejezve aggodalmát a víz sorsa iránt. Egy Keszthelyen szervezett Szent Iván-éji rendezvény pedig egy másik őselemet, a víz ellentétét, a tüzet állította figyelme központjába. A versek kétféle szerelem témáját dolgozzák fel: az egyik a mindent elsöprő szerelem. „De benne van a baráti szerelem is, amely ezt a szakaszt követi, amikor békében, szépen egymást segítve megyünk át az életen és egymásnak örülünk. Szerepelnek benne virágok, a pipacs, a levendula, mert minden virág csupán annyit jelent, amennyi, és mindegyiknek van egy üzenete a számunkra. A pipacs például hasonlít az emberre, könnyen bántható, szédhető, de mégis megmarad és gyönyörű” – így folytatta gondolatait.

A kötet fejezetekre bontva tárja az olvasó elé Csider Sándor gondolatait. A szerelemről és a virágokról szóló verseken kívül maga a költészet is hangsúlyos szerepet kap. Csider Sándort egykori tanítványa, Tányéros József és felesége is elkíséri a könyvbemutatókra. Kislányuk, Anni is idézett a frissen megjelent verseskönyvből. A szerzőnek már hat kötete jelent meg, gyermekverseket is írt.

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgató helyettese hozzátette: „Született két gyermek verseskötete, és az „Álomút” és a „Varázshegedű”. Megjelent egy aforizma gyűjteménye, a „Gondolatok a vízről”, tavaly pedig a „Forrás” című verseskötet, amiben szintén jelentek meg aforizmák is; és a tavalyi forrás verseskötetnek egy párkötete, az idei, ami most tüzes: tűzszeretet a témaköre és a „Világfa tetején” címet kapta.”

Csider Sándor Budapesten született és középiskolába is a fővárosban járt. Szombathelyen az akkori tanítóképzőben népművelő-könyvtáros szakon végzett, majd itt tanított negyven évig. Három és fél éve hozta meg azt a döntést, hogy feleségével Keszthelyen élnek tovább. A “Világfa tetején” című kötet nem csak a tűz és víz különös egyvelege és egyben ellentéte nyomán vezeti az olvasót a gondolatok útvesztőjében, hanem rávilágít az élet szépségeire is.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/10387-a-tuz-es-viz-ellentete-ihlette-a-vilagfa-tetejen-cimu-kotetet

Képek