A Vajda Gimnázium diákjai nyerték a Bátrak Ligája online fordulóját

2020. december 14. (hétfő)

Első helyezést ért el a Vajda János Gimnázium a Bátrak Ligája online fordulóján. A Honvédelmi Sportszövetség megmérettetésére kisfilmet kellett készíteniük, mely bemutatja a honvédelmi sportokat, akadályküzdelmeket. A diákok Keszthelyi-hegységben forgatták le 3 perces videójukat. A versenyen 400.000 forint értékű sportszer vásárlási utalványt nyertek.

Akadályleküzdés, erőpróba, a küzdősport és a célbalövés is megjelent a Vajda János Gimnázium kisfilmjében. A Bátrak Ligájának célja, hogy a sportolni vágyó fiataloknak bemutassa a honvédelmi sportokat. A feladatok a fizikai és a mentális képességeket is fejlesztik, emellett izgalmas élményeket is nyújt a gyermekeknek.

Az eredményhirdetés a világhálón zajlott. A helyezetteket dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke ismertette.

Az első három helyezett nagyértékű sporteszközutalványt nyert a fordulóban.

A filmforgatáson átélt élményeket az iskolában is felidézték a résztvevők. Több érdekes szituációt is átélhettek, élvezték a felkészülést. Ferenczi Zsombor ugratós és kerékpáros jelenetben is részt vett.

„Nagyon jó volt a hangulata, először ott Gyenesben a bányában vettünk fel pár részletet. Utána pedig elbicikliztünk a Büdös-kúthoz. Ott a vívást és az autóhúzós részleteket felvettük. nagyon élveztem és a következőben is szerepelni fogok.”

A videót is egy vajdás diák valósította meg a felkészítő tanárral egyeztetve. Horváth Zoltán egy személyben készítette a felvételeket, majd vágta készre a kisfilmet. Mint elmondta, a forgatás 1 napot vett igénybe, a vágással körülbelül 10 óra alatt készült el.

„A képek során, ahogy zajlik a videó egyre inkább fokozódik a feszültség. Ami ugye a videó kötelező elemei voltak, az akadályleküzdés, az erőnek a megmutatása, a küzdősport és a célzás. És ezeknek a lineáris növekedésére törekedtem, hogy a feszültség folyamatosan nőjön a videóban.”

Bár a megmérettetést 7-8. osztályosoknak hirdetik meg, a Vajda János Gimnázium is részt vehet rajta, mivel 6 osztályos gimnáziumként tevékenykedik. Idén a körmendi fordulót is megnyerték. A fiatalok között már olyanok is akadnak, akik korábban is részt vettek hasonló megmérettetésen.

„Az ittlévő nyolcadikosok, akik már profik több versenyen voltak. Tehát ők abban a pillanatban ott vannak. Itt is a csapatban van olyan tanuló, akinek a bátyja nyolcadikosként már részt vett és természetesen jött és a többieket is hozta magával.” – mondta el Markovics György felkészítő tanár.

A felkészülésben segítséget kaptak a diákok a BEFAG lövészklubtól és keszthelyi toborzóiroda katonáitól is. Ezen kívül a szülők támogatása is elengedhetetlen volt, hiszen többször szállították a diákokat az egyes fordulók helyszíneire.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV