A változatosság gyönyörködtet

2016. szeptember 15. (csütörtök)

A bakonyi erdő sokféleségét mutatja be a szeptember 9-én nyílt kiállítás a Balatoni Múzeumban. A színes élővilág mellett a tárlat felhívja a figyelmet az állat- és növényvilágot fenyegető veszélyekre is. A december 10-ig látogatható kiállításhoz változatos múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak.

Preparált rovarokat, madarakat és rágcsálókat láthatnak a természetkedvelők a Balatoni Múzeum időszaki kiállításán. A Bakony biodiverzitása címet viselő tárlat a Bakonyerdő élővilágának sokszínűségét és az azt fenyegető veszélyeket mutatja be. Az újonnan nyílt kiállítás nagyon népszerű, hiszen a szemet gyönyörködtető képek mellett rengeteg információt is tartalmaz.

A kiállítást a zirci Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma állította össze két évvel ezelőtt, a tárlat témájának az ötletét pedig egy, a múzeumban megrendezett konferencia szolgáltatta. Kutasi Csaba, a múzeum vezetője a megnyitón elmondta, a sokszínűség megőrzése életbevágó feladat, hiszen az úgynevezett ökoszisztémai szolgáltatásokat a biodiverzitás tartja fenn.
„Vannak olyan ökológiai szolgáltatások, így nevezik ezeket a fogalmakat, amelyeket a természetből kapunk. Ezeket a szolgáltatásokat ingyen kapja az ember a természetből, és ezért nem fizetünk, úgy gondoljuk, hogy ez természetszerűleg így van. Viszont, ha ez a fajdiverzitás lecsökken, akkor ezek a szolgáltatások eltűnnek. Példaként szoktam említeni, hogy a gyógyszerként használt alapanyagoknak a nyolcvan százaléka természetes növényi, állati eredetű anyag” – mesélte Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója.

A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak, ahol a gyerekek közelről is megszemlélhetik a kitömött madarakat, és a kiállított rovarokat. A program már most nagyon népszerű, több iskola pedagógusa is jelezte már a részvételét. A Balatoni Múzeum saját tárlatán jelenleg nincs rovarkiállítás, így ezek a foglalkozások számos érdekességet tartogatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

„Elsősorban én az óvodásokat céloznám meg, illetve a kisiskolásokat, hiszen ők azok, akik ismerkednek az élővilággal, a természet érdekességeivel, értékeivel. Itt aztán testközelből, akár úgy is, hogy levesszük az üveget, és még az üveg nélkül is, minél közelebbről tudják megszemlélni, akár kis mikroszkóp alatt az élőlényeknek a kis részeit, a rovaroknak az ízelt lábát, csáprágóit” – tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum múzeumpedagógusa.

A megnyitón köszöntötte az érdeklődőket Csótár András, a keszthelyi Emberi Erőforrás Bizottság elnöke is. Kiemelte, nem csak a természetes élőhelyek sokszínűségét, hanem a város, az ország és Európa egyensúlyát is meg kell őrizni.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)