A változékony időjárás megviselte a növényeket

2021. február 25. (csütörtök)

A csapadékos ősz nem kedvezett a mezőgazdaságnak és a változékony téli időjárás is megviselte a növényeket. Bizakodásra ad azonban okot a februári hideg, amelynek köszönhetően a kártevők és kórokozók nagyobb része elpusztult. Jelenleg a fejtrágyázások zajlanak a földeken, emellett pedig talajelőkészítő munkák is folynak. A gazdák a következő napokban, hetekben kezdik el a tavaszi vetést.

A tavasz beköszöntével a földeken is egyre több feladatuk lesz a gazdáknak. Jelenleg a fejtrágyázások zajlanak, de hamarosan elkezdődik a vetés. Az idei tél változékony időjárása sok esetben fejtörést jelentett az agrárszektorban dolgozóknak. A hó elmaradása évek óta probléma, a szakemberek azonban azt mondják, sok növény alkalmazkodott már a megváltozott időjárási körülményekhez. Az elmúlt hónapokban azonban jelentős csapadék hullott és januárban, valamint február elején a fagyok is megérkeztek.

„Elmondhatjuk erről a télről, hogy mindenből kaptunk egy kicsit. Kezdődött egy csapadékos időszakkal, ahol enyhe idő volt tizenpár fokkal, majd később jött egy kis hó, és a tél vége fele ez az extrém hideg, a mínusz 10 fokok következtek. Ez ahogy az emberi szervezetet, úgy a növényi szervezetet is megviseli. Nem mindig örültek a növények ezeknek a szélsőséges változásoknak, de az állományok jelenleg elfogadható állapotban vannak.” – tájékoztatott zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem ügyvezetője.

Az őszi kalászosoknál tapasztalható némi fagykár, de Zsittnyán Tamás azt mondja, ez nem jelentős, és a hozamot nem befolyásolja. Jelentős pusztítást okoznak azonban a poloskák. A februári fagy ugyan számos korokozót és kártevőt elpusztított, a poloskák jelentős része azonban áttelel. A szakember azt mondja, a forgalomban lévő permetszerek is nehezen bánnak el ezekkel az ízeltlábúakkal, amelyek komoly problémát okoznak a földeken. Emellett a csapadékos ősz sem kedvezett a növényeknek, jelentősen csökkent az állomány, emiatt nőttek a terményárak, amelyek a késztermék árát is befolyásolhatják.

„Az ősz valóban egy nagyon-nagyon csapadékos időjárást hozott. Nagyon sok helyen késtek a vetések, sőt el sem lehetett vetni az őszi búzákat. Jelenleg országosan 50 ezer hektárral kevesebb őszi búza van elvetve. Ennek megfelelően az állományok is igen vegyes képet mutatnak, tehát gyakorlatilag az állományok 50%-ról lehet elmondani, hogy kedvező, illetve abban az állapotban találhatóak, amelyikben egyébként az időjárásnak megfelel. Nagyos sok a fejletlen állomány az őszi kalászosoknál, és nyilván ezt a hideg periódust az állomány fejlettségének megfelelően tudták tolerálni.” – tette hozzá a szakember.

A szakember kifejtette, február közepe óta folyamatos a munka a földeken. Zajlanak ugyanis a fejtrágyázások, emellett pedig most készítik elő a földeket a tavaszi vetéshez, amelynek része a tápanyagok visszapótlása is. A gazdák bizakodóak a jövőre nézve, bár abban egyetértenek, hogy egy késő tavaszi fagy jelentős károkat tud tenni a friss vetésekben.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7844-a-valtozekony-idojaras-megviselte-a-novenyeket