A Város Művésze címre lehet pályázni

2022. július 25. (hétfő)

A Város Művészét keresik Keszthelyen. A projektről pénteken tartottak sajtótájékoztatót. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött pályázatra bármilyen művészeti ágból lehet nevezni.

Több száz éve inspirálja a művészeket Keszthely. Számos ismert talentum élt és alkotott a városban, melynek fekvése, épített öröksége és kulturális hagyománya is ösztönző a mai kor emberének is. Ezt a szemléletet szeretné tovább erősíteni a Balatoni Múzeum, mint a magyar tenger legrégebbi hivatalos múzeuma, melyet egykor kultúrpalotának is hívtak.

A Város Művésze projektet pénteken ismertették az intézményben. Az ötletgazda és a program szakmai vezetője Szálinger Balázs, József Attila-díjas költő.

„Graznak van egy ilyen programja. Ott egész évben egy közép-európai írót kiválasztanak, aki ott az óratorony tövében tesz-vesz egy évig. Nagy nemzetközi sajtótájékoztatón jelentik be, hogy lesz a város írója, ott kifejezetten írókról van szó. És akkor, amikor hazajöttem, az egyik első dolog az volt, hogy mennyire alkalmas ez a város arra, hogy itt művészek csoszogjanak és alkossanak. És milyen jó lenne vendégül látni valakit, valakiket pont ilyen céllal.”

Az intézmény 5 millió forintos támogatást nyert a projektre. Erre bármilyen megkötés nélkül jelentkezhetnek a művészeti ágak képviselői. Szakmai önéletrajzot és egy korábbi alkotást kell elküldeni a pályázatra. A nyerteseknek novemberben kell eltölteniük egy hónapot a városban.

„Nem csak a programoknak adunk helyet, hanem egy hónapon keresztül maguk a művészek is az éjszakáikat itt a Balatoni Múzeum falai között fogják tölteni. Így akár egymás között, akár kisebb csoportokban esténként beszélgetésekre is teret adhatunk. És természetesen, mint ahogy cél volt, hogy kilépjünk a múzeum falain kívülre Keszthely város egyéb más kulturális intézményeiben is a projekt kiválasztott művészei meg fognak jelenni.” – mondta el Németh Péter igazgató.

A Balatoni Múzeum a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal munkacsoporttal karöltve egy új szemléletű, helyi értékekre épülő alkotói közösség létrehozására törekszik. Ennek egyik része ez a projekt.

„Azt gondolom, hogy inspirálnunk kell és inspirálódnunk kell. Ez a feladata Keszthelynek, ez a feladata a Kulturális Kerekasztalnak és azoknak az EKF-es projekteknek is, amelyeknek az égisze alatt ezeket szeretnénk megvalósítani. A keszthelyi EKF-es projektek egyébként mintegy 150 milliós forrásból tudnak megvalósulni, ezeket a kerekasztal fogja össze operatíve.” – ismertette Kovács Szabolcs a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal vezetője.

A nyertesek 350.000 forintot kapnak, valamint szabad bejárást a város összes múzeumába és kulturális rendezvényére. Jelentkezni szeptember 5-ig lehet. A kiválasztott művészeket szeptember 17-én a Kulturális Örökség Napján hirdetik ki. A pályázatról minden információ megtalálható a Balatoni Múzeum honlapján.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9385-a-varos-muvesze-cimre-lehet-palyazni